8 մթերք և ըմպելիք, որոնք ավելի վատ են փչացնում ատամները, քան կոնֆետը

Դիտումներ 804

8 մթերք և ըմպելիք, որոնք ավելի վատ են փչացնում ատամները, քան կոնֆետը

Եթե ​​դուք չափից շատ կոնֆետ եք ուտում, ձեր ատամներում բոլորը ծակեր կունենան: Մանկության տարիներին այդպես էին ասում: Պարզվում է, որ դա ամբողջությամբ չի համապատասխանում իրականությանը։

Կարդացեք՝ իմանալու համար զարմանալի մթերքների և խմիչքների մասին, որոնք կարող են փչացնել ձեր ատամները:

1. Աղի կրեիկերներ

Աղի կրեիկերներ ավելի վատն են, քան կոնֆետները, երբ խոսքը վերաբերում է ձեր ատամներին: Կրեկերները ոչ այլ ինչ են, քան խմորված և վերամշակված օսլա: Նրանք նաև զգալիորեն բարձրացնում են գլիկեմիկ ինդեքսը՝ սնունդը դարձնելով ավելի կարիոգեն։

2. Ձկան կրեիկերներ

Երբևէ նկատել եք, թե ինչպես են աղի կոտրիչները կամ ձկան կոտրիչները կպչում ձեր բերանում, երբ դրանք ծամում եք: Այս կպչուն լորձը խրվում է ատամների միջև, և բակտերիաները կարող են ավելի երկար մնալ:

3. Չորացրած մրգեր

Երբ միրգը չորանում է, ամբողջ խոնավությունը հանվում է, ինչի հետևանքով բնականորեն առկա շաքարները դառնում են «չափազանց խտացված»։ Սա նշանակում է, որ չորացրած միրգը ձեր բերանում կպչուն կոնֆետի պես է գործում։ Նրանք կոնֆետի պես կպչում են ատամներին՝ ստեղծելով բարենպաստ միջավայր բակտերիաների համար։

 

 

4. Հազի կաթիլներ կամ սովորական սառնաշաքարներ

Լավագույն քաղցրավենիքներն այն քաղցրավենիքներն են, որոնք դուք միանգամից ուտում եք: Քաղցրավենիք ուտելը նշանակում է, որ ձեր ատամները շատ ավելի երկար են ենթարկվում շաքարի և թթուների ազդեցությանը, քան եթե դուք ուտում եք մի կտոր թխվածք:

5. Գրեյպֆրուտ

Մարդիկ կարծում են, որ գրեյպֆրուտը հիանալի է նախաճաշի համար, բայց իրականում այն ​​շատ թթու է: Թթունը վնասում է էմալը, քանի որ այն բառացիորեն լուծում է այն։

6. Սուրճ

Սուրճի մեջ հայտնաբերված թթուները կարող են ավելի շատ վնասել ատամներին, քան կոնֆետը: Թթուները, որոնք մտնում են ձեր բերան՝ ​​առավոտյան սուրճի բաժակի հետ, կարող են ոչնչացնել ձեր ատամի էմալը: Որքան երկար է սուրճը մնում բերանում, այնքան ավելի վատ է ազդեցությունը, ուստի խուսափեք սուրճի հաճախակի ընդմիջումներից:

7. Առանց շաքարի կոլա

Դիետիկ կոլան նույնիսկ ավելի շատ թթու է պարունակում, քան սովորական կոլան: Առանց շաքարի ըմպելիքի մեջ թուլությունը կորչում է, ուստի ավելացվում է ֆոսֆորաթթու, որը լուծում է կալցիումը։

8. Շշալցված կիտրոնով թեյ

Կիտրոնով Nestea-ն ունի pH 2,97, ինչը մոտավորապես համարժեք է մեկ գդալ քացախ խմելուն:



Մի արեք այս 9 գործողությունները, եթե ցանկանում եք առողջ ատամներ ունենալ

Երբևէ մտածե՞լ եք, թե ինչի վրա ենք առաջին հերթին ուշադրություն դարձնում զրուցակցի հետ զրուցելիս։ Սովորաբար դա ժպիտ է: Մարդու ատամների վիճակը մեզ շատ բան կարող է պատմել՝ նրա առողջության, ապրելակերպի, վատ սովորությունների, սոցիալական վիճակի, ֆինանսական բարեկեցության մասին։ Այսօր մենք կխոսենք 9 գործողությունների մասին, որոնք դուք չպետք է անեք, եթե ցանկանում եք տարիներ շարունակ ձեր ատամները առողջ պահել:

 

Խմեք քաղցր գազավորված ըմպելիքներ

Քաղցր սոդայի այս ցուցակը կազմելու հիմնական պատճառը շաքարի բարձր պարունակությունն է և բերանի թթվային pH-ն: Ելքը ձեր սիրած ըմպելիքները ձողի միջով խմելն է և դրանք խմելուց հետո անպայման ողողեք բերանը ջրով:

 

Անտեսեք ձեր ատամները խոզանակելը

Ատամները պետք է լվանալ յուրաքանչյուր կերակուրից հետո, որպեսզի բակտերիաները չկպնեն էմալի մակերեսին և չսկսեն ոչնչացնել այն: Վրձինը պետք է ընտրել անհատապես՝ հաշվի առնելով ձեր բոլոր հատկանիշներն ու կարիքները։ Ձեր ատամնաբույժը կօգնի ձեզ ընտրել ճիշտ խոզանակ: Եվ մի մոռացեք փոխել այն երեք ամիսը մեկ:

 

 

Ծուխը

Ատամնաբույժները զգուշացնում են, որ ծխելը վնասակար է բերանի խոռոչի առողջությանը։ Ծխախոտի ծուխը քաղցկեղի, սրտի հիվանդությունների և բազմաթիվ այլ խնդիրների ռիսկի գործոն է: Բացի առավոտյան հազից, որպես տհաճ բոնուս, դուք ստանում եք ատամների մուգ շերտ, էմալի ճաքեր՝ կապված ջերմաստիճանի փոփոխության հետ՝ արմատացած պիգմենտով, լնդերի հետ կապված խնդիրներ և բերանի տհաճ հոտ։

 

 

Չարաշահել ալկոհոլը

Ալկոհոլային ըմպելիքները նպաստում են օրգանիզմից կալցիումի արտազատմանը, իսկ կալցիումը կարևոր տարր է, որը ներառված է էմալի կառուցվածքում։ Հոգ տանել կալցիումի մասին, այն անհրաժեշտ է ամբողջ օրգանիզմի ատամների և ոսկորների ամրության համար։

 

Լեզվի պիրսինգ կրեք

Պիրսինգի մշտական ​​շփումը բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի և ատամների մակերեսի հետ կարող է հանգեցնել անդառնալի հետևանքների։ Լորձաթաղանթի քրոնիկական վնասվածքը լեցուն է չարորակ նորագոյացությունների առաջացմամբ, իսկ օղի մետաղական մակերեսը կարող է վնասել ատամների կոշտ հյուսվածքները։ Եթե ​​դուք նման զարդերի սեփականատեր եք, խորհուրդ ենք տալիս մետաղը փոխարինել ավելի փափուկ նյութով, ինչպիսին է պլաստիկը։

 

 



Կոշտ առարկաներ կրծելը

Գրիչները, մատիտները և նույնիսկ ձեր սիրելի սերմերից շատերը կարող են անջնջելի հետք թողնել ձեր ատամների մակերեսին, ուստի խորհուրդ ենք տալիս մտածել կարևոր ծրագրի մասին՝ առանց գրիչների ձեր բերանում, և կոտրել սերմերը և ընկույզները ոչ թե ձեր ատամներով, այլ սարքերով։

 

Խուսափեք ատամնաբույժներից

Շատ կարևոր է վեց ամիսը մեկ այցելել ատամնաբույժ: Նախ, դուք հնարավորություն կունենաք իրականացնել մասնագիտական ​​հիգիենա և հեռացնել բոլոր կուտակված ատամնաքարերը: Երկրորդ՝ ատամնաբույժը կկարողանա վաղ փուլում տեսնել բոլոր պաթոլոգիական պրոցեսները և կանխել դրանք

 

Մի վերահսկեք մարմնի ընդհանուր վիճակը

Ատամը օրգան է, և նրա առողջությունը մեծապես կախված է ձեր մարմնի ընդհանուր վիճակից։ Փորձեք վարել առողջ ապրելակերպ, զբաղվել ֆիզիկական ակտիվությամբ, սնվել լիարժեք և բազմազան սննդակարգով, անցնել տարեկան ստուգումներ և պատասխանատվություն ստանձնել ձեր առողջության համար: Եվ հիշեք, որ կանխարգելումը միշտ ավելի էժան է, քան բուժումը:

 

Ցանկացած առողջական խնդրի դեպքում, ինքնաբուժությամբ մի զբաղվեք, հարցրեք բժշկի կարծիքը։ Կայքում տեղ գտած նյութը կրում է տեղեկատվական բնույթ։

 

 

​Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը