7 սննդամթերք, որոնք հարուստ են մանրաթելերով, որոնք պետք է ներառենք մեր սննդակարգում
Բջջանյութի պակասը հաճախ պայմանավորված է այն պարունակող մթերքների անտեղյակությամբ:
Բջջանյութ ուտելը մեր օրգանիզմի համար ամենաառողջ սնվելու սովորություններից մեկն է: Բջջանյութը կարող է օգնել կանխել ճարպակալումը և այնպիսի հիվանդությունները, ինչպիսիք են շաքարախտը, նվազեցնելով արյան շաքարի մակարդակը:
Բջջանյութի առավելությունները
Բջջանյութով հարուստ մթերքների առողջ ընդունումը նաև կանխում է սրտանոթային խնդիրները: Քանի որ այն ուղղակիորեն ազդում է այսպես կոչված վատ խոլեստերինի վրա, որն առաջացնում է զարկերակների խցանումներ և, հետևաբար, հնարավոր ինֆարկտներ։
Այնուամենայնիվ, մանրաթելի առավել ակնառու առավելությունն այն է, որ այն նպաստում է մարսողական համակարգի պատշաճ գործունեությանը: Քանի որ այն օգնում է կղելուց և պահպանել հաստ աղիքի միկրոֆլորան:
Այս բուսական բաղադրիչի ուժն իսկապես տպավորիչ է: Հատկապես նրա բարձր դիմադրությունը մարդու մարսողական ֆերմենտների հիդրոլիզին դարձնում է դաշնակից հաստ աղիքի դիվերտիկուլյոզի և հաստ աղիքի քաղցկեղի կանխարգելման գործում:
Ենթադրվում է, որ թե՛ տղամարդկանց, թե՛ կանանց համար միջին առաջարկվող մանրաթելերի ընդունումը պետք է լինի օրական առնվազն 25 գրամ, հատկապես 35-ից 40 տարեկանների համար: Այնուամենայնիվ, ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ մենք շատ ավելի քիչ ենք սպառում:
Բժշկության ինստիտուտը և Սննդի, Սննդի և Դիետիկ Միությունների Իսպանիայի Դաշնությունը (FESNAD) նշում են, որ մեծահասակները պետք է ուտեն օրական 26-ից 38 գրամ:
Մանրաթելերի պակասը կարելի է վերացնել՝ օգտագործելով մանրաթելերի առավելագույն պարունակությամբ մթերքներ.
Բջջանյութով հարուստ հիմնական մթերքները բանջարեղենն ու մրգերն են։ Ինչպես նաև ընկույզն ու սերմերը պարունակում են մեծ քանակությամբ բջջանյութ, ուստի խորհուրդ է տրվում օգտագործել արևածաղկի և կտավատի սերմեր, քնջութի սերմեր, նուշ, պիստակ և ընկույզ:
Բոլոր մթերքների թվում կան 7 բարձր մանրաթելային մթերքներ, որոնք դուք պետք է ներառեք ձեր սննդակարգում.
Եգիպտացորեն՝ շատ բջջանյութ պարունակող մթերք։ Ընդամենը կես բաժակ եգիպտացորենը կարող է ապահովել 2 գրամ մանրաթել։
Ավոկադո: Սա բնական մանրաթելերի հիանալի աղբյուր է: Ուտելով նույնիսկ փոքր ավոկադո՝ օրգանիզմը սնվում է 10 գրամ բջջանյութով։ Ավոկադոն հարուստ է նաև մոնո և պոլիչհագեցած ճարպերով, որոնք կոչվում են լավ ճարպեր, որոնք օգնում են նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը:
Ոսպ: Նրանք ապահովում են 15,6 գրամ մանրաթել մեկ բաժակի համար և նաև B վիտամինների, սպիտակուցի, երկաթի և այլ հանքանյութերի աղբյուր են:
Վարսակ . Լավագույն սնունդը նախաճաշի համար և օրը սկսեք էներգիայով և առողջությամբ: Դա պայմանավորված է բետա-գլյուկանի պարունակությամբ: Սա մանրաթելերի հատուկ տեսակ է, որն ազդում է խոլեստերինի մակարդակի վրա և ամրացնում իմունային համակարգը:
Այն նաև պարունակում է չլուծվող բջջանյութ, որը գործում է մարմնի վրա՝ մարսողության արդյունավետ և պատշաճ աշխատանքի հասնելու համար:
Խնձոր. Տանձի հետ միասին այն ապահովում է 4,4 գրամ մանրաթել և պետք է օգտագործել մաշկի հետ, որպեսզի օգտագործվեն դրա մեջ պարունակվող բոլոր ֆիտոքիմիկատներն ու վիտամինները:
Շագանակագույն բրինձ . Հարվարդի համալսարանի կողմից անցկացված հետազոտության համաձայն՝ շաբաթական երկու չափաբաժին շագանակագույն բրինձ ուտելը նվազեցնում է 2-րդ տիպի շաքարախտի առաջացման վտանգը։ Սա է պատճառը, որ արյան շաքարի մակարդակը նվազում է:
Մեկ բաժակ շագանակագույն բրինձը պարունակում է 3,5 գրամ մանրաթել:
Բրոկկոլի: Սնունդը մեծ է, և յուրաքանչյուր բաժակ եփած բրոկկոլի պարունակում է 5,1 գրամ մանրաթել: Իդեալական մթերք է քաղցկեղի կանխարգելման համար՝ շնորհիվ իր իզոթիոցիանատի պարունակության։ Նրանք հակաօքսիդանտներ են, որոնք իրենց հերթին խթանում են ֆերմենտները, որոնք հեռացնում են տոքսինները մարմնից:
Դիետիկ մանրաթելերի առավելությունները. Դիետիկ
մանրաթելերը բնականաբար պարունակվում են բանջարեղենի, մրգերի, բանջարեղենի, հատիկեղենի և ամբողջական ձավարեղենի մեջ և շատ օգտակար են օրգանիզմի համար:
Բջջանյութով հարուստ մթերքներն ապահովում են առողջություն և նորմալացնում մարսողական համակարգը։ Արդյունքում նրանք մեծացնում են պաշտպանությունը և նպաստում ընդհանուր բարեկեցությանը:
Բջջանյութը հատկապես օգտակար է մարսողական համակարգի համար, քանի որ կերակրում է այնտեղ ապրող լավ բակտերիաներին (պրոբիոտիկները):
Արդյունքում, այս օգտակար բակտերիաները կանխում են վնասակար բակտերիաների բազմացումը։ Այն օգնում է հավասարակշռել մարսողական համակարգը և բարձրացնում մեր իմունիտետը: