6 մթերք, որոնք արագ իջեցնում են վատ խոլեստերինը և պաշտպանում սիրտը
Եթե դուք ունեք ավելի շատ խոլեստերին, քան անհրաժեշտ է ձեր մարմնին, ապա այն սկսում է կուտակվել ձեր զարկերակներում, և դա կարող է հսկայական ազդեցություն ունենալ ձեր սրտանոթային առողջության վրա...
Սրտի առողջությունը պահպանելու համար կարևոր է վատ խոլեստերինի (LDL) մակարդակը ցածր պահել, իսկ լավ խոլեստերինի (HDL) մակարդակը բարձր պահելը:
Ահա մի քանի մթերքներ, որոնք օգնում են մեզ պահպանել խոլեստերինի նորմալ հավասարակշռությունը.
1. Վարսակի ալյուր
Այն ունի բուսական սպիտակուցներ և B խմբի վիտամիններ, ինչի արդյունքում այն օգնում է նվազեցնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը։ Եվ այն նաև ապահովում է էական ճարպաթթուներ՝ լինոլաթթու (առողջ չհագեցած ճարպեր), ավենաստերոլ (Ֆիտոստերոլն ի վիճակի է նվազեցնել խոլեստերինի կլանումը աղիքներում), մանրաթել և լեցիտին:
2. Լոբազգիներ
Ոսպ, սիսեռ, լոբի, ոլոռ և այլն: Դրանք պարունակում են նյութեր, որոնք ապացուցված են իջեցնում խոլեստերինի մակարդակը: Եվ նաև աթերոսկլերոզի կանխարգելման, արյան անոթներում աթերոմային թիթեղների առաջացման կանխարգելման և սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման գործում: Լեցիտին անունով հայտնի բաղադրիչը կարող է բարձրացնել արյան մեջ խոլեստերինի փոխադրումը և դրա նյութափոխանակությունը: Այսպիսով կանխելով դրա կուտակումը զարկերակների պատերին։ Լոբազգիները պարունակում են նաև բջջանյութ և իզոֆլավոններ, որոնք դրական ազդեցություն ունեն խոլեստերինի բարձր մակարդակի դեպքում:
3. Մրգեր
Բոլոր բնական մրգերն օգտակար են խոլեստերինի մակարդակը հավասարակշռելու և սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար: Դրանք հարուստ են ջրով, բջջանյութով, մաշկի պեկտիններով, հակաօքսիդանտ վիտամիններով, ինչպիսին է C-ն, ինչպես նաև հանքանյութերով, ինչպիսին է կալիումը, միզամուղ ազդեցությամբ: Արդյունքում նրանք օգնում են դուրս հանել տոքսինները և ավելորդ հեղուկը:
4. Ընկույզ
Հատկապես հում ընկույզը օմեգա-3-ի և օմեգա-6-ի համարժեք հարաբերակցություն ունի: Նրանք ապահովում են ալֆա-լինոլենաթթու, որը մարմինը վերածում է օմեգա-3 ճարպաթթուների, ինչպես նաև պարունակում են ֆիտոստերոլներ, որոնք օգնում են կարգավորել խոլեստերինը: Ցանկալի է օրական մոտ 4-7 ընկույզ ընդունել։ Ընդհանրապես, ընկույզները (պնդուկ, նուշ, գետնանուշ, քունջութ և այլն) սննդամթերք են, որոնք պետք է ընդունվեն հակախոլեստերինի սննդակարգում, չնայած դրանց բարձր էներգիայի արժեքին: Նրանք ապահովում են մանրաթելերը կարգավորող խոլեստերին, սպիտակուցներ, բարդ ածխաջրեր և հակաօքսիդանտ վիտամիններ, ինչպիսիք են E-ն, ինչպես նաև B վիտամիններ և հանքանյութեր, ինչպիսիք են սելենը, մագնեզիումը և ցինկը, որոնք կարգավորիչ են սրտանոթային առողջության համար:
5. Բուսական յուղեր
Հատկապես էքստրա կուսական ձիթապտղի յուղը, որը միջերկրածովյան սննդակարգի հիմնական բաղադրիչն է: Այն հարուստ է միանհագեցած ճարպաթթուներով (օլեինաթթու), վիտամին E-ով և ֆիտոստերոլներով, որոնք սրտապաշտպան միացություններ են։ Դուք կարող եք փորձել այլ տեսակի առողջարար յուղեր, ինչպիսիք են քնջութը, դդմի սերմի յուղը և այլն:
6. Ձուկ
Այն պարունակում է միջինը մոտ տասը գրամ ճարպ՝ հարուստ օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուներով։ Դրա պարունակությունը DHA-ում (docosahexaenoic թթու) և EPA-ում (eicosapentaenoic թթու) շատ արդյունավետ է պլազմայում տրիգլիցերիդների մակարդակը նվազեցնելու համար: Արդյունքում այն նվազեցնում է թրոմբոզի առաջացման վտանգը և վերահսկում արյան ճնշումը։
Եվ, ինչպես ես միշտ ասում եմ, հրաշքներ չկան. ֆիզիկական վարժությունները և հավասարակշռված սննդակարգը խոլեստերինի մակարդակը վերահսկելու լավագույն միջոցն են: