Գիտականորեն ապացուցված հատկություն, որն ունի պնդուկը և իմանալով այդ մասին ամեն օր պնդուկ կուտեք
Ցանկանու՞մ եք ավելին իմանալ պնդուկի մասին: Ահա այն հիմնական առողջական օգուտները, որոնք այն կարող է բերել:
1. Ունի բարձր սննդային արժեք
Պնդուկը հարուստ է ածխաջրերով, ճարպերով և սպիտակուցներով: Մոտ 30 գրամ այս ընկույզից կարող եք ստանալ 170 կկալ, 12 գրամ ածխաջրեր, ինչպես նաև 12 գրամ ճարպ և 4 գրամ սպիտակուց։
Պնդուկի հիմնական առավելություններից մեկը հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային մանրաթելերի և նյութերի առկայությունն է։ Այս մթերքը պարունակում է E, C և B6 վիտամիններ, ինչպես նաև այնպիսի հանքանյութեր, ինչպիսիք են երկաթը, մագնեզիումը, պղինձը և մանգանը:
Եվ նաև պնդուկն առանձնանում է չհագեցած ճարպերի առկայությամբ և օմեգա-6, օմեգա-9 և օլեինաթթվի բարձր պարունակությամբ։
2. Հարուստ է հակաօքսիդանտներով
Այս ընկույզները հակաօքսիդանտների կարևոր աղբյուր են, որոնք պաշտպանում են բջիջները ծերացման, քաղցկեղի և սրտանոթային հիվանդությունների համար պատասխանատու ազատ ռադիկալների վնասից:
Ֆենոլային միացություններն պնդուկի հակաօքսիդանտների ամենատարածված տեսակներն են: Օրգանիզմում նրանք գործում են ինտենսիվ բորբոքային պրոցեսների դեմ։ որոնք նպաստում են քրոնիկ հիվանդությունների զարգացմանը. Արդյունքում այս նյութերը կարող են օգնել նվազեցնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը և պաշտպանել սիրտը:
Քանի որ այս միացությունների մեծ մասը առկա է պնդուկի միջուկի շուրջ գտնվող թաղանթում, ցուցված է հում պնդուկ ուտելը: Քանի որ տապակելուց հետո այն կարող է կորցնել որոշ կարևոր հակաօքսիդանտներ:
3. Այն հակաբորբոքային հատկություն ունի
Առողջ ճարպերի առկայության շնորհիվ պնդուկի օգտագործումը կարող է օգնել նվազեցնել բորբոքումն օրգանիզմում։
Մի ուսումնասիրություն առաջարկել է 12 շաբաթվա ընթացքում օրական 60 գրամ պնդուկ ուտել ավելորդ քաշ ունեցող, ինչպես նաև գեր մարդկանց խմբի համար: Ծրագրի վերջում արդյունքները ցույց են տվել բորբոքման մակարդակի նվազում:
Մեկ այլ հետազոտություն, որին մասնակցել են մետաբոլիկ համախտանիշ ախտորոշված 50 մարդ, նույնպես ցույց է տվել, որ հում ընկույզի, այդ թվում՝ պնդուկի խառնուրդ ուտելուց հետո բորբոքման նշանները նվազել են։
Այնուամենայնիվ, պետք է նշել, որ այս մթերքը պարզապես ուտելը բավարար չէ բորբոքումը նվազեցնելու համար։ Դրանք պետք է զուգակցվեն առողջ սնունդ ուտելու, մարզվելու և վատ սովորությունների վերացման հետ։
4. Նպաստում է սրտի ճիշտ աշխատանքին
Ընդհանրապես, ընկույզ ուտելն օգտակար է սրտի առողջության համար: Իսկ պնդուկի օգտագործումն էլ ավելի լավ է։ Քանի որ այն պարունակում է հակաօքսիդանտների և չհագեցած ճարպերի բարձր կոնցենտրացիա, որոնք անհրաժեշտ են սրտի համակարգի ճիշտ աշխատանքի համար:
2013 թվականի ուսումնասիրությունը գնահատել է պնդուկի ամենօրյա օգտագործման ազդեցությունը 21 հոգուց բաղկացած խմբի վրա: Չորս շաբաթ անց ընդհանուր խոլեստերինի, տրիգլիցերիդների և LDL մակարդակի նվազում է նկատվել։
Բջջանյութով, ճարպաթթուներով, կալիումով և մագնեզիումով հարուստ լինելով՝ պնդուկը դրական է ազդում արյան ճնշման հավասարակշռության վրա։
5. Օգնեք օրգանիզմին պայքարել հիվանդությունների դեմ Պնդուկում պարունակվող վիտամինները, հանքանյութերը և հակաօքսիդանտները բաղադրիչներ են, որոնք օգնում են օրգանիզմին պաշտպանվել մի շարք հիվանդություններից:
Ինչպես մյուս ընկույզները, պնդուկը ունի որոշակի տեսակի հակաօքսիդանտներ, որոնք հայտնի են որպես պրոանտոցյանիդիններ: Նրանք կարող են կանխել քաղցկեղի որոշ տեսակներ, ինչպես նաև կարող են պաշտպանել բջիջները օքսիդատիվ սթրեսից:
Նրանք նաև հարուստ են վիտամին E-ով, որը կազդի քաղցկեղի առաջացման համար պատասխանատու բջիջներին հասցված վնասի դեմ:
6. Նրանք օգնում են հավասարակշռել նյութափոխանակությունը
Ընդհանուր առմամբ, ընկույզն ունի հատկություններ, որոնք օգնում են հավասարակշռել նյութափոխանակությունը, ինչպես նաև արյան շաքարի մակարդակը:
Դիաբետով հիվանդների հետ մեկ այլ ուսումնասիրություն ցույց է տվել, որ օլեինաթթվով հարուստ սննդակարգը նվազեցնում է արյան շաքարը ծոմ պահելու և արյան մեջ ինսուլինի մակարդակը:
Պնդուկը կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել, ինչպես մյուս տեսակի ընկույզները։