Կաթվածը կանխող 5 մթերքներ, օգտագործեք դրանք հաճախակի
Կաթվածը մահացության և հաշմանդամության հիմնական պատճառն է:
Ըստ Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման կենտրոնների (CDC)՝ շաքարախտը, բարձր խոլեստերինը, հիպերտոնիան, գիրությունը և ծխելը ինսուլտի ռիսկի գործոններ են:
1. Յուղոտ ծովային ձուկ
DPA-ն պոլիչհագեցած ճարպաթթու է, որը հանդիպում է ձկների մեջ: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ DPA-ն բարելավում է ճարպային նյութափոխանակությունը, նպաստում է բջիջների աճին, ինչպես նաև նվազեցնում է բորբոքումը:
Ճարպաթթուները, ինչպիսիք են օմեգա-3-ը, բարելավում են ոչ միայն մեր սրտի առողջությունը, այլև ուղեղի աշխատանքը: Օմեգա-3-ը, լինելով ամենահետազոտվածներից մեկը, անփոխարինելի դեր է խաղում ինսուլտների կանխարգելման գործում։
Ալկոհոլի չարաշահումը զգալիորեն նվազեցնում է օմեգա-3-ի կլանումը, դա պետք է հաշվի առնել։
2. Կակաո
Ինչ վերաբերում է սրտի առողջությանը, ապա ընտրեք բարձրորակ մուգ շոկոլադ, որը պարունակում է առնվազն 70 տոկոս կակաո:
3. Բջջանյութ
Բժշկության ինստիտուտը տղամարդկանց համար օրական նշանակում է 38 գրամ մանրաթել, իսկ կանանց համար՝ 25 գրամ: Որքա՞ն բջջանյութ ենք մենք ուտում միջինում: 16 գրամ
Բջջանյութը առողջ սրտի համար լավագույն բաղադրիչներից մեկն է: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ մանրաթելն իջեցնում է արյան ճնշումը, ինչպես նաև խոլեստերինի մակարդակը:
Բջջանյութի հիանալի աղբյուրներն են խնձորը, գարին, լոբին, հատապտուղները, գազարը, նեխուրը, ցիտրուսային մրգերը, ընկույզը, վարսակը և ձավարեղենը:
4. Կալիում
Կալիումը շատ կարևոր է սրտի առողջության համար: Իրականում, առանց կալիումի, մեր սիրտը չէր կարող բաբախել, քանի որ սնուցիչը անհրաժեշտ է նյարդային հաղորդակցության համար: (Սիրտը կախված է նյարդային բջիջների աշխույժ ցանցից՝ ուղեղի և մարմնի այլ մասերի հետ հաղորդակցվելու համար):
Օրական մինչև հարյուր հազար անգամ կալիումը օգնում է սրտին արյան արդյունավետ բաշխումն ամբողջ մարմնում: Այն նաև օգնում է մեր մկաններին արդյունավետորեն շարժվել և նպաստում է երիկամների աշխատանքին:
Լավագույն մթերքները ներառում են ավոկադո, բանան, մածուն, դդում, քաղցր կարտոֆիլ և նարինջ:
5. Ֆոլաթթու
Ֆոլաթթուն B խմբի էական վիտամին է, որն օգնում է քայքայել հոմոցիստեին ամինաթթուները: Եթե օրգանիզմն այս նյութից շատ է պարունակում, դա կարող է զգալիորեն մեծացնել ինսուլտի վտանգը:
Ֆոլաթթվի լավ սննդի աղբյուրներն են ավոկադոն, բրոկկոլին և կաղամբը: Ինչպես նաև լոբազգիները, ընկույզը, բամիան, սպանախը և շաղգամը ցուցակում են։