5 մարսողական խնդիրներ, որոնք հանգեցնում են հագեցածության և այտուցի
Եթե դուք գիրանում եք և չգիտեք ինչու, ապա այս վեց մարսողական խնդիրներից մեկը կարող է մեղավոր լինել:
Ստամոքս-աղիքային և մարսողական խնդիրները կարող են մեծ ազդեցություն ունենալ այն բանի վրա, թե ինչպես ենք մենք ուտում և ինչպես է մեր մարմինը կլանում և մարսում սնունդը, ինչի հետևանքով մենք ավելացնում կամ կորցնում ենք քաշը:
Մարսողական խնդիրների մեծ մասը հակված է քաշի կորստի պատճառ դառնալ վատ մարսողության պատճառով, բայց որոշ իրավիճակներում մեր աղիքների առողջությունը կարող է նպաստել քաշի ավելացմանը:
1. Թթվային ռեֆլյուքսային հիվանդություն
Նաև հայտնի է որպես գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքսային հիվանդություն (GERD): Սա առաջացնում է ցավոտ այրոց կամ այրոց կրծքավանդակի ստորին հատվածում, քանի որ ստամոքսի թթուն նորից բարձրանում է կերակրափող: Իսկ դրանից տառապող մարդկանց համար «հարմարավետ սնունդ» տերմինը լրիվ նոր իմաստ է ստանում։ Քանի որ ուտելու գործընթացը իրականում կարող է օգնել նվազեցնել ցավը:
Սնունդը ժամանակավոր թեթևացում է տալիս, քանի որ ձեր կերած սնունդը և ծամած թուքը իրականում չեզոքացնում են թթուն:
Սնունդը մարսելուց հետո բոլոր ախտանշանները՝ այտուցը, սրտխառնոցն ու զկռտոցը, որոնք չեն անհետանում, հակված են վերադառնալու և ավելի ագրեսիվ դառնալու ավելորդ թթվի պատճառով: Բայց քանի որ մարդիկ ցանկանում են վերացնել այս ախտանիշները, հեշտ է հայտնվել վտանգավոր չափից շատ ուտելու ցիկլի մեջ, որը հանգեցնում է քաշի ավելացման:
2. Խոցերը
Սովորաբար զարգանում են ստամոքսի կամ բարակ աղիքի լորձաթաղանթում և սովորաբար կապված են ավելորդ թթվային արտադրության հետ: Ինչպես GERD-ի դեպքում, ուտելը կարող է թեթևացնել ցավի ախտանիշները: Հատկապես մշտական այտուց և սրտխառնոց, քանի որ խոցը ժամանակավորապես ծածկված է պաշտպանիչ ծածկով և չեզոքացնում է ստամոքսի թթունը։
Եթե դուք ավելի հաճախ եք ուտում, ապա ավելորդ կալորիաները կարող են հանգեցնել քաշի ավելացման։ Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ոչ ստերոիդային հակաբորբոքային դեղեր կամ NSAID-ներ: Հատկապես այնպիսի բաներ, ինչպիսիք են իբուպրոֆենը կամ ասպիրինը, քանի որ դրանք կարող են առաջացնել ներքին արյունահոսություն և վտանգել խոց ունեցող մարդկանց կյանքը:
3. Փորկապություն
Սա կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման: Կղանքի լրացուցիչ պահպանումը հրահրում է տոքսինների վերադարձ արյան մեջ: Արդյունքում ձեզ կստիպի քնկոտ, դանդաղ ու հոգնած զգալ։
Կերեք օրական հավասարակշռված սննդակարգ՝ բջջանյութ պարունակող ամբողջական մթերքներով: Փորձեք նաև օրական մեկից երկու լիտր ջուր խմել և պարբերաբար մարզվել:
4. Բակտերիաների գերաճում
Մեր աղիքները պարունակում են ինչպես լավ, այնպես էլ վատ բակտերիաներ: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ լավ բակտերիաները կարևոր դեր են խաղում ընդհանուր առողջության համար՝ նվազեցնելով բորբոքումը և վերահսկելով քաշը: Խնդիրն առաջանում է, երբ վատ բակտերիաների թիվն ավելանում է։ Եթե դա տեղի ունենա, կարող է առաջանալ այն, ինչը հայտնի է որպես բարակ աղիքի բակտերիալ գերաճ (SIBO): Եվ դա կարող է ձեզ գիրացնել երկու ճանապարհով.
Նախ, բակտերիաները կարող են արտանետել մեթան գազ: Ինչը դանդաղեցնում է բարակ աղիքի ընդհանուր աշխատանքը՝ թույլ տալով, որ աղիքային վիլլիները կլանեն ավելի շատ կալորիաներ: Այսինքն՝ ձեր ուզածի լրիվ հակառակը լինի։
Երկրորդ, SIBO-ն կարող է դանդաղեցնել ձեր նյութափոխանակությունը և ազդել ինսուլինի և լեպտինի դիմադրության վրա, որն օգնում է կարգավորել քաղցը և հագեցվածությունը: Արդյունքում, ուտելուց հետո դուք չեք հագեցված զգում, նույնիսկ եթե մեծ քանակությամբ կերակուր եք ունեցել։
Խորհուրդ է տրվում խուսափել հակաբիոտիկներից, եթե դրանք էական չեն: Ինչպես անունն է հուշում, այս դեղամիջոցները ոչնչացնում են բոլոր տեսակի բակտերիաները, բայց սովորաբար սպանում են լավ բակտերիաներից ավելի շատ:
5. Գրգռված աղիքի համախտանիշ (IBS)
Սա ստամոքս-աղիքային տրակտի ամենահաճախ ախտորոշվող հիվանդությունն է: Այն հաճախ համընկնում է այլ մարսողական խնդիրների հետ: Հատկապես սննդի նկատմամբ զգայունությունը և լավ և վատ բակտերիաների անհավասարակշռությունը: Իսկ փորկապությունը (IBS-ի ախտանիշ) կարող է առաջացնել խրոնիկական այտուց և բորբոքում, ինչը կրկին կարող է գիրություն առաջացնել:
Խորհուրդ է տրվում ավելացնել մարսողական ֆերմենտներ, որոնք օգնում են քայքայել սնունդը։ Որպեսզի այն չմնա աղիներում ու բորբոքում չառաջացնի։ Կարող է օգտակար լինել առանց սնձան դիետայի փորձելը: Նաև կերեք մանրաթելերով հարուստ սնունդ, քանի որ դա կնվազեցնի այտուցը և կկանգնեցնի քաշի ավելացումը: