40-ից բարձր կանայք պետք է ստանան այս նյութերը՝ անհապաղ
Գինեկոլոգ Տատյանա Կոլեդովան կալցիումը, երկաթը և մագնեզիումը նշել է այն սննդանյութերի թվում, որոնք անպայման պետք է ստանան 40-ն անց կանայք։
40-ից բարձր կանանց մարմինը ենթարկվում է որոշակի փոփոխությունների. նրա մկանային զանգվածը սկսում է վատանալ, և կա ավելի արագ քաշ հավաքելու վտանգ, ոսկորները թուլանում են, իսկ նյարդային համակարգը դառնում է ավելի խոցելի և անկայուն: Գինեկոլոգ Կոլևդովան հարցազրույցում նշել է, որ ընդհանուր առողջությունը պահպանելու համար 40-ն անց կանայք պետք է ստանան կալցիում, երկաթ, մագնեզիում և այլ միկրոէլեմենտներ, ինչպես նաև վիտամիններ։
«40-ից բարձր կանայք ավելի հավանական է, որ ունենան վատ մարսողություն, հորմոնալ անհավասարակշռություն և սննդային անբավարարություն: Եթե դուք անընդհատ հոգնածություն կամ ցավ եք զգում հոդերի մեջ, դա կարող է ցույց տալ, որ կանացի մարմինը չի ստանում իրեն անհրաժեշտ վիտամիններն ու հանքանյութերը»,- կիսվել է բժիշկը։
Վիտամին D. Այս ճարպային լուծվող վիտամինը կարևոր դեր է խաղում ոսկորների կողմից կալցիումի կլանման գործում, դրա առատությունը կանխում է օստեոպորոզի զարգացումը:
Տարբեր ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ վիտամին D-ի պակասը կապված է շաքարախտի, սրտի հիվանդության, ցրված սկլերոզի, կրծքագեղձի քաղցկեղի և կոլոռեկտալ քաղցկեղի հետ։
Աղբյուրները՝ կաթ, սունկ, յուղոտ ձուկ, ձու, վարսակ, նարնջի հյութ։
Կալցիում. Այն կարևոր է ամուր ոսկորների պահպանման, սրտի, մկանների և նյարդերի պատշաճ աշխատանքի համար և նպաստում է արյան պատշաճ մակարդմանը:
Աղբյուրները՝ կաթնամթերք, մուգ կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, ձուկ:
Երկաթ. Մինչ տղամարդկանց ամենօրյա սննդակարգում անհրաժեշտ է մոտ 8 մգ երկաթ, կանանցը՝ մինչև 18 մգ: Երկաթի պակասի դեպքում առաջանում է անեմիա, վատանում է վահանաձև գեղձի վիճակը։
Աղբյուրները՝ կարմիր միս, խոզի միս, թռչնամիս, ծովամթերք, մուգ կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, չամիչ:
Մագնեզիում.Կայունացնում է արյան ճնշումը և շատ կարևոր է 40-ից բարձր կանանց համար, հատկապես նրանց համար, ովքեր ռիսկի են ենթարկում արյան բարձր ճնշումը: Մագնեզիումը օգնում է մարմնին յուրացնել կալցիումը և նպաստում է մկանների, նյարդերի և սրտի աշխատանքին:
Աղբյուրները՝ կանաչ տերևավոր բանջարեղեն, մուգ շոկոլադ, ավոկադո, հատիկաընդեղեն, ընկույզ, դդմի սերմեր, ամբողջական ձավարեղեն, տոֆու:
Կալիում. Հետդաշտանադադարում գտնվող կանանց մոտ կալիումի ավելի մեծ օգտագործումը նվազեցնում է ինսուլտի ռիսկը:
Աղբյուրները՝ բանան, նարինջ, ծիրան, գրեյպֆրուտ, բրոկկոլի, կարտոֆիլ, ոլոռ, վարունգ, լոբի:
Օմեգա 3. Օմեգա-3-ի հիմնական առավելություններից մեկն այն է, որ դրանք կարող են օգնել նվազագույնի հասցնել ծերացման բացասական հետևանքները, ներառյալ սրտի հիվանդությունը, ինսուլտը և ճանաչողական անկումը:
Աղբյուրները՝ ձողաձկան լյարդ, յուղոտ ձուկ, կտավատի սերմեր, ընկույզ, սոյա:
Պրոբիոտիկներ. 40-ից բարձր կանանց համար պրոբիոտիկները օգնում են պահպանել աղիքների առողջությունը և նվազեցնել սրտի հիվանդության, շաքարախտի և ինսուլտի ռիսկը:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։