Ի՞նչ լուրջ հիվանդության նշան է, երբ ձեր մաշկի վրա երևում են անոթները
Ոչ ալկոհոլային ճարպային լյարդի հիվանդությունը (NAFLD) վերաբերում է լյարդում ճարպի կուտակման հետևանքով առաջացած բացասական պայմանների զարգացմանը: Այն հաճախ նկատվում է գեր մարդկանց մոտ։
Եթե NAFLD-ը չբուժվի, լուրջ բարդությունների վտանգը կտրուկ աճում է, և կարող են լինել վատթարացման մի քանի փուլ, որոնցից վերջինը կարող է հանգեցնել լյարդի մշտական վնասվածքի:
NAFLD-ով որոշ մարդկանց մոտ կարող է զարգանալ լյարդի բորբոքում և անցնել ծանր սպիների (ցիռոզ) և լյարդի անբավարարության», - ասաց նա:
Իր հերթին, Հարվարդի բժշկական դպրոցի փորձագետները նշում են, որ լյարդի վտանգավոր հիվանդության հիմնական պատճառը ավելորդ քաշն է, որը կապված է «վատ» LDL խոլեստերինի աննորմալ բարձր մակարդակի, արյան բարձր ճնշման և շաքարախտի հետ : Այս խնդիրների հրահրողներից մեկը՝ գիտնականները կարծում են, որ մեծ քանակությամբ վերամշակված մթերքների և ածխաջրերի կանոնավոր օգտագործումը, նստակյաց կենսակերպը:
Ավելորդ քաշ ունեցողների թվի աճին զուգահեռ ավելանում է լյարդի վտանգավոր հիվանդության տարածվածությունը՝ դրանում ճարպի կուտակման պատճառով, շեշտում են մասնագետները։
Ախտանիշները, որոնք նախազգուշացնում են NAFLD-ի մասին, սովորաբար չեն ի հայտ գալիս սկզբնական փուլերում: Եթե խոսենք հնարավոր փոփոխությունների մասին, որոնք ինչ-որ պահի կարելի է նկատել, օրինակ, սարդի երակները, որոնք հայտնվում են մարմնի վրա։
«Ըստ գաստրոկլինիկաների՝ կրծքավանդակի, մեջքի, ուսերի սարդի երակները լյարդի ճարպային հիվանդության հնարավոր նախազգուշացնող նշան են։ Այդ մասին զգուշացնում է նաև դեմքի անոթների վնասումը»,- հայտնում է Express-ը։
Բայց միայն բժշկական հետազոտությունը արյան հատուկ անալիզով, ուլտրաձայնային սկանավորումը թույլ է տալիս ճշգրիտ ախտորոշել այս հիվանդությունը։ Ուստի լյարդի հետ կապված խնդիրների չնչին կասկածի դեպքում պետք է անհապաղ դիմել բժշկի:
Այս տեսակի ճարպային լյարդի առաջացման վտանգը նվազեցնելու համար գիտնականները խորհուրդ են տալիս դիետայում հրաժարվել շաքարով և պարզ ածխաջրերով հարուստ մթերքներից և ըմպելիքներից, ուտել ավելի շատ թարմ բանջարեղեն, մրգեր, ամբողջական ձավարեղեն, դիտել չափաբաժինները, ավելի հաճախ փոխարինել հագեցած ճարպերը միանհագեցած կամ չհագեցածով: պոլիչհագեցած ճարպեր, հատկապես ճարպային, օմեգա-3 թթուներ