3 մթերք, որոնք կանոնավոր օգտագործման դեպքում առաջացնում են աղիների քաղցկեղ


Դիտումներ 1261
3 մթերք, որոնք կանոնավոր օգտագործման դեպքում առաջացնում են աղիների քաղցկեղ

1. Վերամշակված միս

Նրբերշիկը, բեկոնը պարունակում են նատրիումի նիտրիտ, որը աղիների լորձաթաղանթի պաթոլոգիական փոփոխություններ է առաջացնում։ Եվ դա խթանում է ատիպիկ բջիջների տեսքը, որոնց աճից գոյանում է ուռուցք։

Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները վեց տարի շարունակ դիտարկել են Մեծ Բրիտանիայում 40-70 տարեկան ավելի քան 500 հազար տղամարդկանց և կանանց:

 

 

Փորձի մասնակիցները լրացրել են հարցաթերթիկներ, որոնցում նշել են իրենց ապրելակերպի և սննդակարգի առանձնահատկությունները։

Ընդամենը օրական մի քանի կտոր բեկոնը մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը 20 տոկոսով, քանի որ փորձի ժամանակ պարզվել է, որ աղիքները 2609 փորձարկվողների մոտ: Նրանք բոլորն էլ, ըստ գիտնականների, օրական օգտագործում էին ավելի քան 25 գրամ վերամշակված միս (բեկոն, խոզապուխտ):

2. Կարմիր միս

Նույն ուսումնասիրությունը գնահատել է ուռուցքաբանական հիվանդության ռիսկերը՝ սննդակարգում ցանկացած ձևով (տապակած, շոգեխաշած, խորոված) կարմիր մսի կանոնավոր ընդգրկմամբ:

 

 

Այսինքն, որպեսզի արտադրանքը առաջացնի ուռուցքի տեսք, այն պետք է սպառվի երկու անգամ ավելի՝ օրական 50-70 գրամ։ Այս դեպքում կոլոռեկտալ քաղցկեղի առաջացման վտանգը կազմում է 20 տոկոս։

 

 

3. Սպիրտ

Էթիլային սպիրտը կործանարար ազդեցություն ունի ստամոքսի և աղիքների լորձաթաղանթի վրա։ Ալկոհոլի կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է ուռուցքային պրոցեսների զարգացմանը։

Սա հաստատում են ԱՄՆ-ի Քաղցկեղի հետազոտման ազգային ինստիտուտի մասնագետների հետազոտությունները։

Հետազոտության ընթացքում, որը տևել է 10 տարի, գիտնականները դիտարկել են 40 տարեկանից բարձր մարդկանց մոտ ալկոհոլի օգտագործման և քաղցկեղի առաջացման միջև կապը։

Պարզվել է, որ քիչ քանակությամբ ալկոհոլային խմիչք օգտագործող մարդիկ միջինում ավելի երկար են ապրում, քան նրանք, ովքեր շատ են ալկոհոլ օգտագործում կամ ընդհանրապես չեն խմում։

Այս եզրակացությունը բազմաթիվ հակասություններ առաջացրեց գիտական ​​հանրության շրջանում, քանի որ կրկին բարձրացրեց էթիլային սպիրտի չափավոր օգտագործման հարցը՝ որպես մի շարք հիվանդությունների կանխարգելում։ Բոլոր ալկոհոլային խմիչքներից գարեջուրը հատկապես վնասակար է աղիների համար:

 

Ամենաընթերցվածը

Գովազդ