11 մթերք, որոնք չարժե տաքացնել երկրորդ անգամ
Ինչպե՞ս եք կերակուր պատրաստում յուրաքանչյուր ճաշից առաջ, թե՞ ժամանակից շուտ:
Գիտե՞ք, որ ոչ բոլոր մթերքները կարելի է տաքացնել։
Ո՞ր 11 մթերքները երբեք չի կարելի տաքացնել.
Իհարկե, անընդհատ վառարանի մոտ կանգնելն ու ճաշ պատրաստելը շատ տնային տնտեսուհիների ճաշակից հեռու է։
Ուզում եմ միանգամից մի քանի կերակուր պատրաստել, որպեսզի ժամանակ ազատեմ ավելի հաճելի բաների համար:
Բայց արդյոք ճիշտ է դա անել։
Ինչպե՞ս եք կերակուր պատրաստում յուրաքանչյուր ճաշից առաջ, թե՞ ժամանակից շուտ:
Ամենաօգտակարը թարմ պատրաստված ուտեստներն են։ Դրանցում պահպանվում են միայն վիտամիններն ու այլ օգտակար նյութերը, որոնք պահպանվել են ջերմային մշակումից հետո։ Եթե պատրաստի ուտեստը տաքացվում է, ապա այն գործնականում կորցնում է իր դրական հատկությունները։
Կերեք միայն այն, ինչ եփել կամ շոգեխաշել է հենց հիմա։ Թույլ մի տվեք, որ եփած սնունդը երկար կանգնի վառարանի վրա։
Ընդհանրապես ամենաօգտակարը շատ մթերքներ, հատկապես բանջարեղեն ու մրգեր, միայն հում վիճակում ուտելն է։
Գիտե՞ք, որ ոչ բոլոր մթերքները կարելի է տաքացնել։
Եվս մեկ անգամ այն մասին, որ տաքացնելիս կորչում են սննդի օգտակար հատկությունները։ Այսպիսով, սա բավարար չէ, նույնիսկ որոշ ապրանքներ, երբ կրկին տաքացվում են, ձեռք են բերում վնասակար հատկություններ և բացասաբար են ազդում մարմնի վրա: Այսինքն՝ դրանք դառնում են ոչ միայն անօգուտ, այլև վնասակար։
Ո՞ր 11 մթերքները երբեք չի կարելի տաքացնել.
Ցուցակում առաջինը կարտոֆիլն է։ Երկրորդային ջերմային մշակման ժամանակ այն կորցնում է բոլոր դրական հատկությունները, դառնում է բոլորովին անպետք։Հիշեցնեմ, որ կարտոֆիլը եփելու ամենաօգտակար միջոցը կեղևով խաշելն է։ Միայն դրանից հետո են պահպանվում բոլոր հասանելի հետքի տարրերն ու վիտամինները: Բայց այս պալարը այնքան հարուստ է կալիումով և ֆոլաթթվով:
Սունկը երկրորդն է: Այս բույսերը հիմնականում դասակարգվում են որպես վատ մարսվող մթերքներ: Այնուամենայնիվ, դրանք հարուստ են սպիտակուցներով և տարբեր հետքի տարրերով: Իսկ երբ նորից տաքացվում է, սնկի մեջ պարունակվող սպիտակուցը փոխում է իր հատկությունները և կարող է ստամոքսի ցավ ու լուծ առաջացնել։
Երրորդ ուտեստը կարելի է անվանել խաշած հավ կամ ցանկացած այլ միս։ Եթե ճաշից կամ ընթրիքից հետո մսի կամ թռչնամսի կտորներ կան, որոնք դեռ չեն կերել, ապա դրանք պետք է դնել սառնարանում, իսկ հաջորդ օրը սառը ուտել։ Եթե տաքացնեք այս մթերքները, ապա սպիտակուցի վերափոխում և հետագա քայքայում տեղի կունենա, ինչը կարող է առաջացնել փքվածություն և խնդիրներ կղանքի հետ: Նաև բակտերիաները շատ արագ նստում են պատրաստի մսի վրա, իսկ տաքացնելով բարելավվում են դրանց վերարտադրության պայմանները։
Ձուն կոչենք չորրորդ ապրանք։ Ջերմային մշակման ժամանակ դրանց սպիտակուցները դենատուրացված են և ծալվում։ Եթե դուք ավելի տաքացնեք, ապա փոփոխություններ տեղի կունենան, որոնք կարող են վատթարացնել ձեր ընդհանուր ինքնազգացողությունը և առաջացնել սրտխառնոց:
Հինգերորդ , եկեք խոսենք նեխուրի մասին: Սա առողջարար հրաշալի բանջարեղեն է, որը պետք է օգտագործել հում վիճակում։ Բայց եթե այն դնում եք ապուրի մեջ, ապա անպայման կերեք այն եփելուց անմիջապես հետո։ Նեխուրը պարունակում է նիտրատներ, և երբ նորից տաքացվում է, վերածվում է թունավոր նիտրիտների կամ նույնիսկ նիտրոզամինների, որոնք քաղցկեղ են առաջացնում։
Վեցերորդը սպանախն է, եթե այն նորից օգտագործվի պատրաստի ուտեստի մեջ, այսինքն՝ տաքացնեն միկրոալիքային վառարանում կամ կրակի վրա սպանախով ապուրի վրա, ապա ոչ միայն նրա բոլոր դրական հատկությունները կվերանան, այլ նաև նիտրիտներ և նիտրոզամիններ են առաջանում։
Յոթերորդը ճակնդեղն է: Այս բանջարեղենը չի կորցնում իր օգտակար հատկությունների մեծ մասը առաջնային ջերմային մշակման ժամանակ։ Բայց երբ նորից տաքացվի, այն նաև նիտրատները կվերածի նիտրիտների: Առավել օգտակար է ճակնդեղն օգտագործել հում վիճակում կամ հյութի տեսքով՝ ավելացնելով գազարի կամ նարնջի հյութի մեջ։
Ութերորդը բրինձն է։ Հենց պատրաստի բրնձի վրա են անմիջապես նստում տարբեր բակտերիաներ։ Ջեռուցումը չի լուծում դրանց ոչնչացման խնդիրը։ Բրինձը շատ առողջարար է, բայց դուք պետք է միանգամից ուտեք բրնձի բոլոր ուտեստները:
Իններորդ սխտորը, ջերմային մշակման գործընթացում, գործնականում կորցնում է իր բոլոր դրական հատկությունները, ուստի այն չպետք է տաքացվի կամ տաքացվի:
Տասներորդ ապրանքը կաղամբն է, կարելի է նկատի ունենալ այս բանջարեղենի ցանկացած տեսականի։ Աճելու ընթացքում հողից ներծծում է նիտրատներ, որոնք ջերմային մշակման ժամանակ և հատկապես տաքացնելիս վերածվում են նիտրիտների, ինչը վնասակար է օրգանիզմի համար։
Տասնմեկերորդ շաղգամը, եթե այն օգտագործում եք բանջարեղենի շոգեխաշման մեջ, ապա հաջորդ օրը չի կարելի տաքացնել այն մատուցելուց առաջ։ Տաքացումը հանգեցնում է քաղցկեղածին նյութերի սինթեզին, որոնք կարող են խաթարել ցանկացած օրգանիզմի առողջությունը։
Ձեր սննդակարգում ներառեք ավելի շատ թարմ մթերքներ, աշխատեք չտաքացնել երեկվա ուտեստները: Եթե չես ուզում դեն նետել, սառը կեր!