Թթու կաղամբի զարմանալի օգուտները առողջության համար

Դիտումներ 292

Թթու կաղամբի զարմանալի օգուտները առողջության համար

Թթու կաղամբի քանի բաղադրատոմս կա, մենք երբեք հաստատ չենք իմանա: Եվ մի փորձեք հաշվարկել, սա անշնորհակալ գործ է։ 

Յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի կամ սեփականատեր (և դա տեղի է ունենում) անհրաժեշտ է համարում բաղադրատոմսում ավելացնել իր սեփականը, դա անել ինչ-որ կերպ յուրովի (մենք ստեղծագործող ազգ ենք): Ինչ համեմունքներ չեն ավելացվում՝ բոլոր տեսակի պղպեղներ, համեմ, չաման, անիսոն, դափնու տերեւ, կոճապղպեղ, մեխակ և այլն։ 

 

 

Կաղամբը պատրաստվում է նաև տարբեր ձևերով՝ քացախով, լցնել եռացող աղաջրով, պաստերիզացնել խմորման վերջում։ Այնուամենայնիվ, կա «դասական» բաղադրատոմս. Ըստ նրա՝ կաղամբը պետք է մաքրել, մանրացնել, լավ հունցել աղով, որպեսզի հյութը գա, գազարն ավելացնել, պինդ դնել տակառների մեջ, որոնց հատակը նախ ծածկել կաղամբի տերևներով, նաև ծածկել տերևներով։ վերևում, ապա ծածկել մաքուր շորով, սեղմել ներքև փայտե շրջանակով (ըստ տակառի տրամագծի) և վրան դնել ճնշում։ 

Կաղամբը պետք է խմորվի սենյակային ջերմաստիճանում, դա կտևի մոտ մեկ շաբաթ, բայց եթե այն դնեք զով տեղում, խմորման ժամանակը կավելանա։ Որպեսզի կաղամբը չստանա տհաճ հոտ և դառնություն, անհրաժեշտ է խմորման ընթացքում մի քանի անգամ դանակով ծակել այն մինչև տակառի հատակը մի քանի վայրերում: Գործընթացի վերջում կաղամբը, առանց ճնշումը հեռացնելու, դուրս է բերվում սառը տեղ։



Իհարկե, քաղաքի բնակարանում հազիվ թե մի տակառ թթու կաղամբի տեղ գտնվի։ Այսօր յուրաքանչյուրն յուրովի է որոշում, թե ինչ խմորել և ինչպես պահել կաղամբը։ Այնուամենայնիվ, որոշ կանոններ դեռ պետք է պահպանվեն.

– Ավելի լավ է օգտագործել ապակյա կամ արծնապատ սպասք:

– Ոչ մի դեպքում չպետք է օգտագործվեն պլաստիկ, ցինկապատ և թիթեղապատ տարաներ:

- Գրանիտե սալաքարը կամ ջրի սափորը հարմար է որպես ճնշում, բայց մետաղական արտադրանքը չի կարող օգտագործվել:

- Եփած կաղամբը պահել 0-2 ° C ջերմաստիճանում:

-Կաղամբը մի սառեցրեք, այն կարող է փափկվել և դառնալ բեժ, բացի այդ՝ նվազում են նրա օգտակար հատկությունները։

-Պետք է համոզվել, որ կաղամբն ամբողջությամբ ծածկված է աղաջրով, հակառակ դեպքում այն ​​կսկսի մգանալ և փոխել համը։ Հենց կաղամբն առանց հյութի է մնում, վիտամին C-ն սկսում է քայքայվել նրա մեջ։

 

 

Թթու կաղամբը հարուստ է արժեքավոր վիտամիններով։ Այսպիսով, այս մթերքից միայն 200 գ-ն է ծածկում վիտամին C-ի ամենօրյա պահանջի գրեթե կեսը։

Այն նաև պարունակում է վիտամին B6, որը նպաստում է սպիտակուցի լավագույն կլանմանը (այդ իսկ պատճառով օգտակար է թթու կաղամբն օգտագործել որպես մսային ուտեստների կողմնակի ճաշատեսակ):

Բացի վիտամիններից, թթու կաղամբը պարունակում է մեծ քանակությամբ նիկոտինաթթու, որն ապահովում է բջջային կենսական պրոցեսների բնականոն ընթացքը և մազերին հաղորդում փայլ և եղունգներին ամրություն։          

Նաև թթու կաղամբը հարուստ է միկրոէլեմենտներով, ինչպիսիք են կալիումը, երկաթը, մագնեզիումը, ցինկը: Այն նաև հիանալի պրոֆիլակտիկ միջոց է ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի պեպտիկ խոցի դեմ։

Դրա բջջանյութը նպաստում է մարսողությանը և բարելավում է աղիքային տրակտի միկրոֆլորան։ Ընդհանուր առմամբ թթու կաղամբն ամրացնում է իմունային համակարգը, կարգավորում նյութափոխանակությունը։ Ստամոքսի ցավերի դեպքում նաև բուժիչ ազդեցություն է գործում։

Այն նաև օգտակար է նրանով, որ օգնում է պահպանել կազմվածքը։ Նրա կալորիականությունը ավելի ցածր է, քան նույնիսկ արդեն ցածր կալորիականությամբ թարմ կաղամբը: Միաժամանակ երկար ժամանակ հագեցվածության զգացում է ստեղծում։ Նրա մեջ պարունակվող tartronic թթուն խանգարում է շաքարի և այլ ածխաջրերի վերածումը ճարպի։

Առանձին պատմություն է ժողովրդական բժշկությունը։ Նա թթու կաղամբին վերագրում է պարզապես կախարդական բուժիչ հատկություններ: Բուժողները խորհուրդ են տալիս օգտագործել թթու կաղամբը և դրա հյութը ցանկացած հիվանդությունների դեպքում՝ սկսած մրսածությունից մինչև այնպիսի լուրջ հիվանդություններ, ինչպիսիք են էպիլեպսիան և բրոնխիալ ասթման: Այն չափազանց օգտակար է տղամարդկանց համար։ Ենթադրվում է, որ թթու կաղամբի ամենօրյա օգտագործումը կարող է զգալիորեն մեծացնել պոտենցիան և պահպանել այն մինչև խոր ծերություն։ Կանանց համար այն օգտակար է կոսմետիկ նպատակներով։ Թթու կաղամբով դիմակը թարմություն և թավշյա կհաղորդի դեմքի մաշկին, կթուլացնի տարիքային բծերը, ինչպես նաև կօգնի ազատվել պզուկներից։



Ամենաընթերցվածը