Ճշմարտությունը կտավատի սերմի մասին, որը պետք է իմանա քաղցկեղով հիվանդ յուրաքանչյուր անձ
Կտավատի սերմերը հագեցած են միկրոէլեմենտներով, մանգանով, սննդային մանրաթելերով, օմեգա-3 ճարպերով և վիտամին B1-ով: Ապացույցները ցույց են տալիս, որ կտավատի սերմերը կարող են օգնել նվազեցնել քաղցկեղի, ինսուլտի, շաքարախտի և սրտի հիվանդությունների ռիսկը:
Կտավատի սերմերը հագեցած են առողջության համար օգտակար սննդանյութերով, հակաօքսիդանտներով, սննդային մանրաթելերով, վիտամիններով և հանքանյութերով:
Որպես այդպիսին, նրանք առաջարկում են առողջության օգուտների լայն շրջանակ.
կտավատի սերմերը պարունակում են ինչպես չլուծվող, այնպես էլ լուծվող մանրաթելեր: Կտավատի սերմերը պարունակում են լիգնաններ, ֆիտոէստրոգեններ, հակաօքսիդանտ հատկություններ։ Մեկ ճաշի գդալ աղացած կտավատի սերմը պարունակում է 1,8 գրամ Օմեգա-3 ճարպեր, որոնք հայտնի են իրենց սրտի համար օգտակար օգուտներով:
Ինչպես արդեն նշվեց, կտավատի սերմերը պարունակում են լիգնաններ՝ ֆիտոէստրոգեններ, որոնք հայտնի են իրենց հակաօքսիդանտ և քաղցկեղը կանխարգելող հատկություններով: Նրանք արգելափակում են հորմոնների նյութափոխանակության մեջ ներգրավված ֆերմենտները և ազդում ուռուցքային բջիջների աճի և մետաստազիայի վրա:
1. Սրտանոթային հիվանդություններ
Օմեգա-3 ճարպերն օգնում են սրտանոթային համակարգին իր հակաբորբոքային հատկություններով` միաժամանակ իջեցնելով արյան ճնշումը և կարգավորելով սրտի բաբախյունը: Դրանք կարող են նաև օգտակար լինել սրտի անբավարարության և առիթմիայի բուժման համար: Կտավատի սերմերում առկա լիգնանները նվազեցնում են աթերոսկլերոտիկ սալերի կուտակումը մինչև 75 տոկոսով:
Կտավատի սերմի կանոնավոր օգտագործումը նույնպես օգնում է նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը: Հետազոտությունը, որին մասնակցում էին դաշտանադադարի շրջանի կանայք, ցույց տվեց LDL մակարդակի զգալի նվազում այն բանից հետո, երբ կանայք օրական չորս ճաշի գդալ կտավատի սերմեր էին օգտագործում:
2. Շաքարախտ
Կտավատի սերմի մեջ պարունակվող լիգնանների կանոնավոր օգտագործումն օգնում է բարելավել արյան շաքարի մակարդակը:
3. Բորբոքում
Լիգնանները և օմեգա-3 ճարպերը կտավատի սերմերում օգնում են նվազեցնել ասթմայի և Պարկինսոնի հիվանդության հետ կապված բորբոքումները՝ արգելափակելով պրոբորբոքային նյութերի արտազատումը: