Ճի՞շտ է, որ հում բանջարեղենն ավելի առողջարար է, քան եփածը: Դուք կզարմանաք, երբ իմանաք պատասխանը։

Դիտումներ 608

Ճի՞շտ է, որ հում բանջարեղենն ավելի առողջարար է, քան եփածը: Դուք կզարմանաք, երբ իմանաք պատասխանը։

Հավանաբար լսել եք, որ ավելի լավ է հում բանջարեղեն ուտել՝ դրանցից առավելագույն օգուտ քաղելու համար: Բայց արդյո՞ք դա իսկապես այդպես է, և ո՞ր բանջարեղենն է ավելի օգտակար մեր առողջության համար՝ հում, թե եփած:

Առողջ սնուցման մասնագետները խորհուրդ են տալիս ուտել բանջարեղեն՝ սննդանյութերի քանակը առավելագույնի հասցնելու համար: Եվ չնայած հում սննդի մասնագետներից հաճախ ենք լսում, որ ճաշ պատրաստելը սպանում է վիտամինները, պարզվում է, որ հում բանջարեղենը միշտ չէ, որ ավելի առողջարար է։ Պատասխանը կարող է զարմացնել ձեզ: Որն է ավելի լավ՝ խաշած կամ հում բանջարեղենը, կախված է բանջարեղենի տեսակից: 

Ինչու որոշ բանջարեղեն պետք է եփել, իսկ որոշները՝ հում

Բանջարեղենի մեջ առկա վիտամինները կարելի է բաժանել ճարպալուծվող և ջրում լուծվող: Ճարպ լուծվող A, D, E և K վիտամիններն ավելի կայուն են, մինչդեռ ջրում լուծվող վիտամինները, որոնք ներառում են վիտամին C և B վիտամինները, ավելի զգայուն են ճաշ պատրաստելու համար:

Բանջարեղենը հարուստ է նաև հակաօքսիդանտներով, որոնք վատ սովորություն ունեն որոշ բանջարեղենի մեջ եփելուց հետո արագ քայքայվել, իսկ որոշների մեջ, ընդհակառակը, ավելի կենսահասանելի են դառնում։ 

 

 

Կան որոշ բանջարեղեններ, որոնց հակաօքսիդանտները եփելիս դառնում են ավելի կենսամատչելի.

  • Գազար
  • Կարտոֆիլ
  • Քաղցր կարտոֆիլ
  • Լոլիկ
  • Ծնեբեկ
  • Բազուկ
  • Ծաղկակաղամբ
  • Կոլրաբի

Մեր մարմինը ավելի լավ է յուրացնում բետա-կարոտինը եփած բանջարեղենից, ինչպիսիք են գազարը, քաղցր կարտոֆիլը, ցուկկինին և դդումը, այլ ոչ թե հում բանջարեղենից: Դա պայմանավորված է նրանով, որ ճաշ պատրաստելը փափկացնում է բույսի պատերը և թույլ է տալիս մեր մարսողական համակարգին ավելի արդյունավետ կերպով ստանալ որոշ սննդանյութեր:

Այսպիսով, գազարը հարուստ է բետա-կարոտինով, որը պատասխանատու է դրանց նարնջագույն գույնի համար։ Ավելին, ընդունումից հետո այն վերածվում է թանկարժեք վիտամին A-ի: Սա նշանակում է, որ գազարի նույն չափաբաժինը, եթե եփվի, մեզ ավելի շատ վիտամին A է տալիս: Պարզապես գազարը կտրատեք շերտերով և տապակեք տապակի մեջ մի կտոր կարագով կամ ձիթապտղի յուղով: , համեմում ենք մի պճեղ սխտորով, մի պտղունց աղ ու պղպեղով։ 



Ո՞ր բանջարեղենն է ավելի լավ ուտել հում վիճակում

Այստեղ մեկ այլ հարց է առաջանում՝ բոլոր բանջարեղենները խաշած, տապակվա՞ծ և շոգեխաշած են։ Իհարկե ոչ. Նրանք, որոնք, օրինակ, հարուստ են վիտամին C-ով, խորհուրդ է տրվում ուտել հում վիճակում, քանի որ այն քայքայվում է տաքացնելով։ 

 

 

Համապատասխանաբար, եթե դուք նպատակ ունեք բարձրացնել այս կոնկրետ ցուցանիշը, ապա ընտրեք բանջարեղենը հում ուտելու համար (հակաօքսիդանտների ամենաբարձր պարունակությամբ).

  • Կանաչ պղպեղ

  • Սոխ

  • Սպանախ

  • մաղադանոս արմատ



Ամենաընթերցվածը