Մթերքներ, որոնք սառեցնելիս վերածվում են թույնի
Որոշ մթերքների հատկությունները փոխվում են սառեցման ժամանակ։
Սննդաբան Մարիյաթ Մուխինան ասել է, որ որոշ մթերքներ կարող են կորցնել իրենց սննդային արժեքը՝ սառնարանում պահելու պատճառով։
Օրինակ, կանաչիները և խոտաբույսերը: Արտադրանքի մեջ, նրա խոսքով, քլորոֆիլը քայքայվում է, ինչը նշանակում է, որ կորչում են նաև օգտակար նյութերը։ Չոր մնացորդի մեջ `միայն մանրաթել:
Ընդ որում, ջրային բանջարեղենը նույնպես չի կարելի սառեցնել։ Դրանք ներառում են լոլիկ, վարունգ և ցուկկինի:
«Դա կլինի թույնի նման, հալվելուց հետո արտադրանքը կկորցնի իր ուժը, առաձգականությունը, այն չի կարելի թարմ օգտագործել, միայն ավելացնել տաք ուտեստներին։ Բանանը սառեցնելը վատ է. սառեցնելուց հետո այն պարզապես խոտ կլինի: Այնուհետև դրանք կարելի է օգտագործել միայն թխելու կամ, օրինակ, սմուզիների մեջ»,- պարզաբանել է փորձագետը։
Դիետոլոգի խոսքով՝ ֆերմենտացված կաթնամթերքը նույնպես պահեստավորման ենթակա չէ։ Հակառակ դեպքում դա կլինի անորակ ապրանք:
«Պանիրը նույնպես չի կարելի սառեցնել, այլապես այն կարելի է օգտագործել միայն թխելու, խոհարարության մեջ, բայց ոչ թարմ, քանի որ այն կկորցնի իր օրգանոլեպտիկ հատկությունները »,- զգուշացրել է Մուխինան։