Եփելիս մուրաբան չի կարելի գդալով խառնել. Շատ կարևոր խորհուրդներ, որոնց մասին դուք չգիտեք և սխալ եք անում
1.Եփելիս մուրաբան չի կարելի գդալով խառնել, դրանից մրգերը կամ
հատապտուղները թուլանում են, գույնը փոխում:Ավելի լավ է թասի ծայրերից
բռնելով հաճախակի զգույշ թափահարել:
2.Եթե մուրաբան եփեք ալյումինե թասում, կվատանա համը և գույնը:Ավելի լավ է եփել պղնձե կամ լատունե թասում,սակայն անհրաժեշտ է լավ լվանալ:
3.Մուրաբան չի շաքարակալի,եթե եփելիս կիտրոնի հյութ ավելացնեք:
4.Մուրաբան չի շաքարակալի,եթե եփելու ժամանակ թասի կողքերը
անընդհատ սրբեք սառը ջրում թրջած լաթի կտորով:
5.Սալորի,ծիրանի մուրաբաները եփելիս մրգերը չեն փշրվի,եթե մինչև շաքարաջրի մեջ լցնելը դրանք 5 րոպե պահեք սոդայաջրում(1կգ մրգին՝ 1,5լ ջուր,1 թեյի գդալ սոդա):
6.Մորին,հաղարջը,մոշը չի կարելի երկար եփել:Հյութն անցնում է շաքարաջրին,պտուղները դառնում են չոր,«թոշնած»:Ավելի լավ է մուրաբան եփել մի քանի անգամ,եռացնել,կրակի վրա թողնել մի քանի րոպե,հետո կրակից վերցնել,7-8 ժամ հետո նորից նույն ձևով եռացնել և թողնել:Կրկնել 3-4 անգամ:
7.Եփելուց հետո մուրաբան միանգամից մի լցրեք բանկայի մեջ, թողեք
սառչի:Հակառակ դեպքում մրգերը կամ հատապտուղները «կլողան» վերև, իսկ
հյութը կմնա ներքևում:Այդպիսի մուրաբան շատ շուտ է փչանում:
8.Բանկայի մեջ յուղի հետքեր չպետք է լինի,այլապես նրա մեջ լցված մուրաբան անպայման կշաքարակալի:
9. Բաց բանկայի մեջ մուրաբան հիանալի կպահպանվի,եթե նրա վրա լցնեք շաքարավազի 1սմ հաստությամբ շերտ:
10.Եթե մտադիր եք մուրաբան երկար պահել,երեսը ծածկեք նախ օղու մեջ թրջած թղթով,ապա կափարիչով:
11.Ծիրանի,սալորի,դեղձի,բալի կորիզներում ամիգդալինը վերածվում է
կապտաթթվի:Երկար ժամանակ պահելու դեպքում թթուն անցնում է
մուրաբայի մեջ:Այդ պատճառով կորիզներով կամ կորիզներից առանձնացված
միջուկներով մրգերի մուրաբաները երկար պահել չի կարելի:Դրանք
անհրաժեշտ է օգտագործել մինչև հաջորդ բերքը:
12.Եթե մուրաբան շաքարակալել է,ավելացրեք մի քիչ ջուր(1կգ մուրաբային՝ 3ճաշի գդալ) և անընդհատ խառնելով եփեք 5-8 րոպե:
13.Եթե մուրաբան սկսում է թթվել,յուրաքանչյուր կիլոգրամին ավելացրեք 200գ շաքար և եփեք այն մինչև փրփուրը նստի:
14.Տնային պահածոները պարունակում են օգտակար հանքային նյութեր,միկրոէլեմենտներ,օգտակար թթուներ,որոշ կենսաբանական ակտիվ նյութեր,բայց ոչ վիտամիններ:Ահա թե ինչու պետք է չափավոր օգտագործել՝ չմոռանալով,որ մուրաբաների մեջ շաքար շատ կա,իսկ ածխաջրեր՝ առավել ևս: