Բաղադրամասեր

ընկույզ - 4 կգ

խաղողի շիրա - 1լ

ջուր - 2լ

շաքարավազ - 1կգ

ալյուր - 1կգ

համեմունքները` (հիլ, դարչին, մեխակ, վանիլ, մշկընկույզ) ըստ ճաշակի:

Պատրաստման եղանակը

1 լ խաղողի շիրայի վրա ավելացնել 2 լ ջուր, 1 կգ շաքարավազ, խառնել ու դնել մարմանդ կրակին, որպեսզի եռա:

15-20 րոպե եռալուց հետո վերցնել կրակի վրայից և թողնել` սառչի:

Մինչ այդ մեկ այլ ամանի մեջ լցնել 1 կգ ալյուր, որի վրա աստիճանաբար հարկավոր է լցնել արդեն պատրաստի եփած սառը շիրան` անընդհատ խառնելով:

Հետո այդ ամբողջ զանգվածը անցկացնել մանր քամիչով, որպեսզի ալյուրի գնդիկները վերանան:

Քամիչով անցկացված ամբողջ զանգվածը լցնել պղնձե մեծ կաթսայի մեջ ու դնել գազօջախին` մարմանդ կրակի վրա:

Խառնել այնքան, մինչև եռա: Եռալուց հետո ավելացնել համեմունքներն ըստ ճաշակի:

Այնուհետև գազօջախի վրայից իջեցնել կաթսան ու սկսել ընկույզի շարերը հերթով թաթախել շփոթի մեջ:

Թաթախելուց հետո շարերը կախել պարանից:

Կես ժամ անց կրկին թաթախել ու նորից կախել:

10-15 օր հետո չորացած սուջուխները կարելի է մատուցել: