Տեսեք ինչ է կատարվում ձեր աղիների հետ, երբ ամեն անգամ հավի միս եք ուտում
Հավի միս, թռչնամսի այս տեսակն ամենատարածվածն է աշխարհում։ Հավի միսը պարունակում է 2,5-13,1 % ճարպեր, 20,3-22,4 % սպիտակուցներ։ Հավից պատրաստում են տարատեսակ առաջին և երկրորդ ճաշատեսակներ՝ թե՛ տաք, թե՛ սառը ակրատներ։
Մարդու օրգանիզմին պարբերաբար չհագեցած ճարպաթթուներ են անհրաժեշտ: Իսկ ահա հագեցած ճարպաթթուները ոչ միայն անհրաժեշտ չեն, այլ նաեւ կարող են վնասակար լինել: Հավի միսն առանձնանում է շատ քիչ քանակությամբ հագեցած ճարպերով, բայց կա սպիտակուցի և գլուտամինի բարձր կոնցենտրացիա, որոնք խթանում են սրտի համակարգի աշխատանքը:
Հավը հարուստ է ֆոսֆորով, մագնեզիումով, ցինկով, երկաթով և պարունակում է B վիտամիններ, 100 գ տապակած հավի կրծքամիսը պարունակում է 197 կալորիա, 30 գ սպիտակուց, 84 մգ խոլեստերին և 7,8 գ ճարպ:
Հավի միսը պարունակում է զգալի քանակությամբ B6 վիտամին (պիրիդոքսին), որը կանխարգելում է սրտասնույց անոթի աթերոսկլերոզը, մեծ դեր է կատարում ճարպերի փոխանակման գործընթացում։ Հավի ստամոքսով պատրաստված ապուրն օգտակար է դիսբակտերիոզի դեպքում, իսկ միսը նպաստում է մարսողությանը։
Հավի միսը պարունակում է լինոլաթթու, որը ամրացնում է իմունիտետը, իսկ նրա մեջ եղած գլյուտամինը կարգավորում է նյարդային համակարգի աշխատանքը, նիացինն էլ օգնում է սրտի աշխատանքին ու կարգավորում է խոլեստերինի մակարդակը։
Հավի մսի արգանակը հակացուցված է ստամոքսի և 12-մատնյա աղիի հիվանդությունների դեպքում։
Հավի և հնդկահավի միսը գրեթե չունեն հակացուցումներ։ Ուշադիր պետք է լինեն երիկամային անբավարարություն ունեցող մարդիկ, իսկ հիպերտոնիա ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում աղ չանել ուտելիս, քանի որ մեծ քանակությամբ նատրիում է պարունակում։