Ռևմատոլոգը զգուշացրել է օրգանիզմում կոլագենի պակասի հետևանքների մասին
Կոլագենի անբավարարությունը հանգեցնում է վնասվածքների և մաշկի առաձգականության նվազմանը, իսկ գերառատությունը սպառնում է օրգանների ֆիբրոզով, զգուշացրել է ռևմատոլոգ Ելենա Լեբեդևան։ Նա պատմել է օրգանիզմում կոլագենի պակասի և ավելցուկի հետևանքների մասին։
Լեբեդևան բացատրեց, որ կոլագենը մանրաթելային սպիտակուց է, որն ապահովում է ուժ և առաձգականություն մարդու մարմնի բոլոր հյուսվածքներում, ներառյալ ոսկորները, ջլերը, աճառը, կապանները, մաշկը և եղունգները: Էնդոկրին և կենտրոնական նյարդային համակարգի ոչ պատշաճ աշխատանքի, մարմնում բորբոքային պրոցեսների, ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման ազդեցության, ծանր թերսնման և ծերացման պատճառով խաթարվում է կոլագենի նյութափոխանակությունը:
«Կոլագենի պակասի կամ դրա կառուցվածքի խնդիրների դեպքում կարելի է հայտնաբերել հետևյալ ախտանիշները՝ դեմքի օվալն աստիճանաբար թուլանում է, մաշկի առաձգականությունը նվազում է, փոքր կնճիռներն ի վերջո վերածվում են ծալքերի» - զգուշացրել է նա:
Բացի այդ, կոլագենի պակասը հրահրում է ավելորդ քաշի տեսք, չոր մաշկ, շրթունքների և վերին կոպի անկյունների կախվածություն, ճռճռոց, հոդացավ։
Սակայն կոլագենի ավելցուկն ու մանրաթելերի կուտակումը, ըստ բժշկի, նույնպես վտանգավոր են։ Դրանք հանգեցնում են օրգանների ֆիբրոզի՝ թելքավոր, խիտ շարակցական հյուսվածքի աճի, ինչպես, օրինակ, քրոնիկական բորբոքման դեպքում։
Բժիշկը նշել է, որ մարդու օրգանիզմն ի վիճակի է ինքնուրույն արտադրել անհրաժեշտ քանակությամբ կոլագեն։
«Եթե մարդն ուտում է լիարժեք և բազմազան սնունդներ, սննդակարգը պարունակում է կաթնամթերք, միս, ձկնամթերք, բանջարեղեն, մրգեր, խոտաբույսեր, ընկույզներ, և չկան լուրջ հիվանդություններ, ապա հատուկ բուժում, որևէ հատուկ մթերքի կամ վիտամինների օգտագործումը չի պահանջվում»,- եզրափակեց նա։