Այս մթերքի օգտագործումը բացասաբար է անդրադառնում մարդու հոգեկանի վրա
Կան մթերքներ, որոնք փչացնում են ոչ միայն կազմվածքը, այլ նաև տրամադրությունը։
Չինացի գիտնականները կարևոր գաստրոնոմիկ փորձարկում են անցկացրել, որի ընթացքում հնարավոր է եղել պարզել, որ շատերի համար սա ծանոթ է։
Բանն այն է, որ տապակած կարտոֆիլի կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է դեպրեսիայի զարգացմանը։
Չինացի գիտնականների կատարած հետազոտության ընթացքում պարզվել է սննդակարգի ազդեցությունը հոգեկան առողջության վրա։
Աշխատանքի արդյունքները հրապարակված են Proceedings of the National Academy of Sciences գիտական հրապարակման մեջ։
Պարզվում է, որ սննդակարգում տապակած կարտոֆիլի առկայությունը կապված է անհանգստության բարձրացման բարձր ռիսկի հետ։
Դրա համար անհրաժեշտ էր եղել ուսումնասիրել 10000 կամավորների սննդակարգը։
Նրանց մոտ, ովքեր ավելի հաճախ էին ուտում այդ ուտեստը, դեպրեսիայի զարգացման վտանգը ավելի շատ էր, քան նրանց մոտ, ովքեր քիչ էին ուտում տապակած կարտոֆիլ։
Բացի այդ, քաղցրավենիքի սիրահարները նույնպես պետք է ուշադիր լինեն, ինչը նույնպես վատ է անդրադառնում անհատի հոգեկան վիճակի վրա։
Շաքարի առատությունը երբեք ոչ մեկի համար օգտակար չի եղել, բայց այս դեպքում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի անկումից հետո մարդը բախվում է դյուրագրգռության և կարող է դրսևորել ագրեսիվություն։