Որ 4 մթերքներն են վնասում լյարդին. Որոնք պետք է բացառել սննդակարգից
Լյարդի հիվանդությունները հնարավոր է կանխարգելել հավասարակշռված սննդակարգի և առողջ ապրելակերպի միջոցով:
Որ մթերքներն են վնասում լյարդին
1. Կարմիր միս
Շատերը սիրում են կարմիր միս։ Թեև իրականում կան բազմաթիվ պատճառներ սթեյքերի և բուրգերների օգտագործումը սահմանափակելու համար՝ սկսած ավելորդ քաշից և սրտի հիվանդություններից մինչև լյարդի վրա բացասական ազդեցություն: Հետազոտությունները հաստատում են կարմիր մսի մեծ քանակի սպառման և լյարդի քրոնիկ հիվանդությունների ռիսկի, ինչպես նաև լյարդի քաղցկեղի բարձր ռիսկի միջև կապը:
2. Տապակած հավ
Ինչպես կարմիր միսը, այնպես էլ տապակած հավը հարուստ է հագեցած ճարպերով: Դա պայմանավորված է նրանով, որ մթերքի տապակումը ներծծում է յուղից շատ ճարպեր և կալորիաներ: Տապակած մթերքների չափավոր օգտագործումը առողջ մարդկանց համար լուրջ խնդիր չպետք է լինի, նման մթերքների մշտական չարաշահումը հանգեցնում է լյարդի վնասման։
3. Սպիտակ հաց, մակարոնեղեն, բրինձ
Եթե դուք ունեք ընտրություն ամբողջական հացահատիկի և սպիտակ հացերի, մակարոնեղենի, բրնձի, ալյուրի և այլնի միջև, ընտրեք առաջինը, եթե ոչ սնձան բարձր պարունակության համար, ապա լյարդի առողջության համար:
Վերամշակված ածխաջրերը, այսինքն՝ բարձր մշակված հացահատիկները՝ քիչ կամ առանց մանրաթելերով, ունեն բարձր գլիկեմիկ ինդեքս: Վերջինս իր հերթին մեծացնում է լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության հավանականությունը, քանի որ մարմնի բջիջները պատշաճ կերպով չեն արձագանքում ինսուլինին, ինչը հանգեցնում է արյան մեջ դրա կուտակմանը։
4. Կարտոֆիլի չիպսեր
Աղի մթերքների չափից ավելի օգտագործումը, օրինակ՝ կարտոֆիլի չիփսը, վնասակար է լյարդի առողջության համար: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ սննդակարգում չափազանց շատ աղը հանգեցնում է բջիջների մահվան և բջիջների բաժանման խանգարմանը, ինչը կարող է առաջացնել ֆիբրոզ: Լյարդի ֆիբրոզը նշանակում է, որ օրգանը ճիշտ չի աշխատում։ Ամենավատն այն է, որ լյարդի ֆիբրոզը կարող է զարգանալ առանց ընդգծված ախտանիշի, մինչև իրավիճակը չափազանց լուրջ չդառնա։