Ո՞ր մթերքներն են մեծացնում ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգը
Այն մթերքներից, որոնք մարդը ընտրում է իր սննդակարգի համար, կախված է նրա բարեկեցությունից։
Որոշ մթերքներ կարող են տարբեր հիվանդություններ հրահրել։
Այս մասին ավելի մանրամասն է խոսել պրոֆեսոր Արկադի Բեջանյանը։
Մասնագետը թվարկել է այն մթերքները, որոնք հանգեցնում են ստամոքսի քաղցկեղի.
Նրա խոսքով՝ առաջին հերթին պետք է հրաժարվել պահածոյացված եւ աղի մթերքներից։ Խոսքը ձիթապտղի, թթու կաղամբի, ծովատառեխի մասին է։
Պետք է զգույշ լինել ճարպերով հագեցած մթերքների նկատմամբ։ Օրինակ՝ կարագով ու մսով։
Ներկանյութերով և կոնսերվանտներով քաղցրավենիքները նույնպես կարող են առաջացնել ուռուցքաբանության վտանգ:
Դա կարող է լինել տարբեր քաղցրավենիքներ և գազավորված ըմպելիքներ։
Ցանկալի է բացառել տապակած մթերքները, ինչպես նաև հրաժարվել վատ սովորություններից։
Բեջանյանը խորհուրդ տվեց վերահսկել սննդակարգը և սննդակարգ ավելացնել առողջ սնունդ, թարմ մրգեր և բանջարեղեն։