Նիտրիտները, որոնք առկա են մսի մեջ, քաղցկեղ են առաջացնում
Նիտրիտներ պարունակող վերամշակված խոզի մսով կերակրվող մկների մոտ 75%-ով ավելի մեծ է ուռուցքների զարգացման հավանականությունը:
Նիտրիտները լայնորեն օգտագործվում են վերամշակված մսի մեջ՝ երկարացնելու դրանց պահպանման ժամկետը՝ պաշտպանելով բակտերիաներից, որոնք կարող են առաջացնել այնպիսի հիվանդություններ, ինչպիսիք են սալմոնելոզը, լիստերիոզը և բոտուլիզմը: Կարևորն այն է, որ նրանք նաև գրավիչ հյութեղ համ և գայթակղիչ վարդագույն երանգ են հաղորդում մսամթերքներին:
Բեկոնի մոտ 90 տոկոսը պարունակում է քիմիական նյութեր, և հաշվարկվում է, որ մարդու սննդակարգում այս քիմիական նյութի ավելի քան կեսը ստացվում է մսից:
Փաստերը ցույց են տալիս, որ վերամշակված միսը մեծացնում է աղիների քաղցկեղի վտանգը, և 2015 թվականին Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը (ԱՀԿ) վերամշակված միսը որակեց որպես քաղցկեղածին: Նիտրիտները նույնպես կապված են կրծքագեղձի և շագանակագեղձի քաղցկեղի հետ:
Գիտնականները դեռ ուսումնասիրում են նիտրիտների դերը այս հարցում, քանի որ այլ գործոններ կարող են մեղավոր լինել:
Սակայն ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ երբ քիմիական նյութերը մտնում են ստամոքս, դրանք կարող են խթանել քաղցկեղ առաջացնող միացությունների արտադրությունը, որոնք կոչվում են նիտրոզամիններ: Վերջին ուսումնասիրության ընթացքում Իռլանդիայի գիտնականները մկներին կերակրել են նիտրիտներ պարունակող վերամշակված միս, որը կազմում է նրանց սննդակարգի 15 տոկոսը:
Մկների մեկ այլ խմբի՝ վերահսկիչ խմբին, տրվել է նույն քանակությամբ միս, սակայն այն չի պարունակում քիմիական նյութեր։
Արդյունքները ցույց են տվել, որ նիտրիտից զերծ միս ուտողների մոտ ուռուցքների աճ չի գրանցվել, մինչդեռ նիտրիտով միս կերածների մոտ ուռուցքի աճը 75 տոկոսով ավելի է եղել:
Բացի այդ, նրանք, ովքեր կերել են այս քիմիական նյութը պարունակող միս, աղիներում 82%-ով ավելի շատ ուռուցքներ են առաջացել։
Թիմը խոստովանել է, որ 15% նիտրիտներ պարունակող վերամշակված մսով դիետան մարդկանց համար չափազանց մեծ հաճույք է: Բայց նրանք ասացին, որ նույնիսկ այս մթերքներն ավելի փոքր քանակությամբ ուտելը կարող է մեծացնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը: