Միգրենով տառապողները պետք է շատ արագ խուսափեն այս մթերքները օգտագործելուց
Միգրենի ի հայտ գալը կարող է առաջանալ ամենաանսպասելի գործոններով։ Դրանցից մի քանիսի վրա չի կարելի որևէ կերպ ազդել. դրանք ներառում են, օրինակ, մթնոլորտային ճնշման և եղանակի փոփոխությունները:
Այնուամենայնիվ, որոշ գործոններ, որոնք առաջացնում են գլխացավ, կարելի է հեշտությամբ խուսափել: Դրանք ներառում են որոշ մթերքներից հրաժարվելը:
Բայց ի՞նչ անել, երբ միգրենի նոպա արդեն ի հայտ է եկել:
Ճակատին կարող եք կոմպրես դնել՝ տաք կամ սառը, սահմանափակելով արտաքին գրգռիչները։ Ցավազրկող դեղամիջոցները կարող են ժամանակավորապես օգնել:
Հանրաճանաչ ցավազրկող դեղամիջոցներն արդյունավետ են միայն որոշ դեպքերում, սովորաբար մեղմ գլխացավերի և թեթև միգրենի դեպքում:
Ուժեղ ցավով տառապող մարդկանց, որպես կանոն, պետք են ավելի ուժեղ, ավելի ինտենսիվ ազդեցություն ունեցող դեղամիջոցներ։
Մթերքների ցանկ, որոնք առաջացնում են միգրեն
Ցավի դեմ պայքարի դեղաբանական մեթոդների հետ մեկտեղ կան նաև այլ մեթոդներ.
Հաբերը միայն գլխացավի դեմ պայքարի ուղղակի միջոց են, դրանք այնքան արդյունավետ չեն լինի, որքան այն գործոնների կանխարգելումը, որոնք կարող են նոպա առաջացնել:
Ահա մթերքների «սև ցուցակը», որոնցից պետք է խուսափել, եթե չեք ցանկանում զգալ գլխացավը:
- վերամշակված միս (երշիկեղեն, սալյամի)
- կարմիր գինի
- կապույտ պանիրները (օրինակ՝ երկար հասունացող բրի, կամամբեր, գորգոնզոլա)
- լոբազգիներ (լոբի, ոսպ, ոլոռ, լոբի և այլ լոբազգիներ պարունակում են բավականին մեծ քանակությամբ հակասնուցիչներ՝ տարրեր, որոնք նվազեցնում են մարմնի կարողությունը կլանելու անհրաժեշտ սնուցիչները. դրանք բավական երկար են մնում մարմնում և արդյունքում առաջացնում են գլխացավ)
- ցիտրուսային մրգեր (տիրամինի և հիստամինի աղբյուր, այսինքն՝ նյութեր, որոնք կարող են խանգարել նյարդային հաղորդիչների սեկրեցմանը և դրանով իսկ առաջացնել գլխացավ)
- սուրճ