Միայն իմանաք ինչ վտանգավոր է արևածաղկի ձեթը առողջության համար

Դիտումներ 2906

Միայն իմանաք ինչ վտանգավոր է արևածաղկի ձեթը առողջության համար

Արևածաղկի ձեթը պարունակում է մեծ քանակությամբ ճարպաթթուներ՝ պրոբորբոքային ազդեցությամբ, նրա վնասակարության մասին իր մեկնաբանության մեջ հիշել է հայտնի ռուս դիետոլոգ Միխայիլ Գինզբուրգը։

 

 

Պատասխանելով հարցին, թե որքանով է վնասակար արևածաղկի ձեթ ուտելը, Գինցբուրգը ասել է, որ այս մթերքը կարելի է համարել բացարձակապես անվտանգ, եթե մարդն օրական օգտագործում է ոչ ավելի, քան մեկ թեյի գդալ: 



Դիետոլոգը պարզաբանել է, որ ձեթն ավելի մեծ ծավալով չի կարելի օգտագործել՝ դրա բաղադրության մեջ որոշակի ճարպաթթուների առկայության պատճառով։ «Դրա մեջ ամենաշատը այսպես կոչված լինոլիկ օմեգա-6 ճարպաթթուն է՝ մոտ 60 տոկոս: Այն նաև պարունակում է արախիդոնաթթու:

 

 

Երկուսն էլ օգտակար չեն, քանի որ ունեն պրոբորբոքային ազդեցություն»,- զգուշացրել է բժիշկը։

Գինսբուրգը հավելեց, որ այս թթուները բավականին մեղմ բորբոքում են հրահրում։ Բայց եթե այն դառնում է խրոնիկ, մեծացնում է բազմաթիվ խանգարումների վտանգը: 



Մասնավորապես, օրգանիզմն ավելի հակված է դառնում «տարիքային» հիվանդությունների մեծ մասի՝ սրտանոթային հիվանդություններից մինչև չարորակ ուռուցքներ:

Սննդաբանի խոսքով՝ ուտելու համար լավագույնն է ձիթապտղի յուղը, երբեմն կարելի է ուտել նաև կտավատի սերմ։



Ամենաընթերցվածը