Մենք այն խմում ենք ամեն օր, բայց չգիտենք, որ դա կրծքագեղձի քաղցկեղ է առաջացնում
Կրծքագեղձի քաղցկեղով ախտորոշված կանայք, ովքեր սնվում են բարձր յուղայնությամբ կաթնամթերքով, մահացության ավելի մեծ ռիսկ ունեն՝ համեմատած նույն ախտորոշմամբ կանանց հետ, սակայն մեկ տարբերությամբ՝ ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերքի, ասվում է հետազոտողների թիմի ուսումնասիրության մեջ:
Ահա այն մթերքների ամբողջական ցանկը, որոնք ներառվել են հետազոտության մեջ.
կաթ
խտացրած կաթի պուդինգ
պաղպաղակ
պանիր
յոգուրտ
կարագ
Հետազոտության մասնակիցներին հետևել են 12 տարի, և արդյունքները բավականին ցնցող էին։
Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ այն մարդիկ, ովքեր ամեն օր օգտագործում էին բարձր յուղայնությամբ կաթնամթերքի մեկ կամ ավելի չափաբաժիններ, 64%-ով ավելի շատ էին մահանալու ցանկացած գործոնից և 49%-ով ավելի հավանական է մահանալու կրծքագեղձի քաղցկեղից՝ ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերք օգտագործողների համեմատությամբ կամ օրական ավելի քիչ չափաբաժիններով կաթնամթերք:
Քանի դեռ այս թեմայի վերաբերյալ ավելի շատ տեղեկություններ չկան, կրծքագեղձի վաղաժամ քաղցկեղ ախտորոշված յուրաքանչյուր հիվանդի համար խելամիտ կլինի անել հնարավոր ամեն ինչ՝ կրկնվելու ռիսկը նվազեցնելու և վերականգնման հավանականությունը մեծացնելու համար:
Ահա ընդամենը մի քանի խորհուրդ, որ նրանք պետք է հետևեն իրենց ընդհանուր առողջությունը բարելավելու համար.
Սկսեք առողջ սննդակարգով սնվել, որը կվերացնի վերամշակված մթերքները և շաքարը.
Վերացրեք ալկոհոլը
Վերահսկեք մարմնի քաշը
Պարբերաբար վարժություններ կատարեք
Դադարեցրեք ծխելը