Օգտակար է արդյո՞ք խաղողը և ո՞վ պետք է ուտի, և ու՞մ է այն հակացուցված

Դիտումներ 793

Օգտակար է արդյո՞ք խաղողը և ո՞վ պետք է ուտի, և ու՞մ է այն հակացուցված

Իր անգերազանցելի համով և հիանալի բուժիչ հատկություններով խաղողը գոհացրել է երկրագնդի վրա ապրող մարդկանց հարյուրավոր սերունդներին և շարունակում է դա անել մինչև այսօր: 
Հանքանյութերով, շաքարներով, օրգանական թթուներով և վիտամիններով հարուստ խաղողը կարող է հրաշքներ գործել՝ բուժել անբուժելի հիվանդությունները, այն է՝ քարեր լուծել լեղապարկում և լյարդում, դադարեցնել ներքին արյունահոսությունը, ազատել թոքային տուբերկուլյոզից և այլն։
Խաղողը պարունակում է կալիումի, կալցիումի, երկաթի, մագնեզիումի նյութեր, ինչպես նաև պեկտին և տանիններ, օրգանական թթուներ, շաքարներ և մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու։
Վիտամին A-ի պարունակությունը խաղողի մեջ դրական է ազդում տեսողության վրա, պաշտպանում է օրգանիզմը մարսողական համակարգի, միզուղիների, մաշկի և լորձաթաղանթների վարակներից։ Ռետինոլը (վիտամին A) մասնակցում է պտղի սաղմնային զարգացմանը, պաշտպանում և ամրացնում է այն, նվազեցնում է պաթոլոգիաների ռիսկը, ինչպիսիք են ցածր քաշը:

 



Վիտամին C-ն (ասկորբինաթթու) համարվում է ամենաուժեղ հակաօքսիդանտը, որը պաշտպանում է արյունը ավելորդ ճարպային կուտակումներից (խոլեստերին), թունավոր նյութերից, թունաքիմիկատներից և այլ վնասակար տարրերից: Ամրացնում է իմունային համակարգը և կանխում օրգանիզմում բորբոքային պրոցեսների առաջացումը։

B խմբի վիտամինները պաշտպանում են սրտանոթային համակարգը։ Նրանք ներգրավված են ճարպերի և ածխաջրերի նյութափոխանակության մեջ: Նրանք սնուցում են մեր մարմնի բջիջները և ապահովում նրանց կենսական էներգիա: Դրանց պակասը բացասաբար է անդրադառնում մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակի վրա։

Խաղողի օգտակար հատկությունները
Բժշկական նպատակներով խաղողի կարմիր սորտերը հարմար են։ Նրանք ունեն ավելի շատ վիտամիններ և այլ օգտակար տարրեր, քան մյուսները։
Խաղողում առկա ֆլավոնոիդները բառացիորեն կաթվածահար են անում թրոմբոցիտների խնդիրները և նպաստում անոթների լայնացմանը: Կարմիր խաղողի այս հատկությունները կարելի է օգտագործել սրտանոթային հիվանդությունների, թրոմբոֆլեբիտի կանխարգելման, ինչպես նաև արյան ճնշումը իջեցնելու համար։
Ունենալով ուժեղ հակաբակտերիալ և հակավիրուսային հատկություններ՝ կարմիր խաղողը կարող է պաշտպանել մեզ բոլոր տեսակի վիրուսներից և պաթոգեն բակտերիաներից, որոնք կարող են, օրինակ, Ալցհեյմերի հիվանդության պատճառ դառնալ: Այս հատապտուղներում առկա հակաօքսիդանտներն ունակ են աջակցել ուղեղի աշխատանքին և ակտիվորեն դիմակայել սկլերոտիկ մազանոթների վնասման հետ կապված հիվանդություններին:
Իմունային համակարգը կարելի է ամրապնդել նաև խաղողի օգնությամբ՝ կանխելու տեսողության վատթարացումը, որը սովորաբար առաջանում է ծերության ժամանակ (դա կարող է լինել գլաուկոմա, կատարակտ և այլ տեսակի պաթոլոգիական երևույթներ)։

 



Մրսածության, հիվանդությունների դեպքում խորհուրդ է տրվում օգտագործել խաղող և խաղողի թարմ հյութ։ Նրանք ունեն դիաֆորետիկ ազդեցություն և, հետևաբար, կարող են մեծացնել արտահոսքը և շնչառական ուղիներից լորձի արտանետումը: Նման բուժումը ցուցված է նաև թոքերի բորբոքման, սուր և քրոնիկ բրոնխիտի, թոքային տուբերկուլյոզի դեպքում։

Ծանր հիվանդություններից թուլացած մարդկանց կարելի է ոտքի կանգնեցնել ու ամրապնդել առողջությունը այս հրաշալի մրգերի օգնությամբ։ Խաղողի մեջ պարունակվող երկաթի շնորհիվ հնարավոր է ազդել արյան բաղադրության վրա և բուժել սակավարյունությունը։

 



Ամենաընթերցվածը