Ի՞նչ չի կարելի ուտել սրտի հիվանդությունների դեպքում. Այս ցանկը բժիշկն է տրամադրել
Հիվանդ սիրտ ունեցող մարդկանց համար սննդի թշնամիներից է աղը, հայտարարել է սննդաբան Մարգարիտա Կորոլեւան։
Հայտնի սննդաբանը հարցազրույցներից մեկում պատմել է, թե ինչ չի կարելի ուտել սրտի հիվանդությունների դեպքում, այդ թվում՝ բացատրելով, թե ինչու է պետք խստորեն վերահսկել կերած աղի քանակը:
«Աղը հեղուկ է պահում մարմնում և արյան անոթներում և պահպանում է բարձր ճնշումը՝ լարելով անոթային պատը», - ասել է սննդաբանը: Բժիշկը հիվանդ սիրտ ունեցողներին խորհուրդ է տվել չուտել աղի թթու կաղամբ, ցանկացած աղի ձուկ և խավիար, ինչպես նաև թթու վարունգ, լոլիկ կամ սունկ։
Մթերքի մեկ այլ տեսակ, որը լավագույնս պետք է խուսափել սրտի հիվանդությունների դեպքում, տրանս ճարպերի աղբյուրներն են: Առաջին հերթին սննդաբանը խորհուրդ է տվել բացառել երշիկեղենն ու մսամթերքը։
Ընդհանուր առմամբ, սրտային հիվանդություններով մարդիկ պետք է խուսափեն վերամշակված մթերքներից: Վնասակար են նաև պատրաստի քաղցրավենիքները, տապակած մթերքները։
«Նման սնունդները մեծացնում են սրտանոթային համակարգի ծանրաբեռնվածությունը և նպաստում աթերոսկլերոզի առաջընթացին»,- զգուշացրել է բժիշկը։ Բացի այդ, Մարգարիտա Կորոլևան տեղեկացրեց, որ սրտանոթային համակարգի վիճակի վրա բացասաբար են ազդում առատ սնունդը և ուշ երեկոյան օգտագործվող ծանր սնունդը։