Եթե ունեք այս խնդիրները, ապա ձեզ տանձ չի թույլատրվում ուտել
Տանձ ուտելը, չնայած դրանց օգտակարությանը, չպետք է լինի բոլորի համար, հիշեցրեց գաստրոէնտերոլոգ Վլադիմիր Ներոնովը։
Հարցազրույցում բժիշկը հիշեցրել է, որ տանձը խոնավեցնում է օրգանիզմը, տալիս է վիտամիններ և հանքանյութեր և մեծ քանակությամբ բջջանյութ է հաղորդում։
Բայց միևնույն ժամանակ որոշ առանձնահատկությունների պատճառով այս պտուղները կարող են վտանգավոր լինել մարդկանց որոշակի խմբերի բարեկեցության համար։ Մասնավորապես, տանձը հակացուցված է անառողջ ենթաստամոքսային գեղձ ունեցողներին։
«Ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդություններ ունեցողներին (պանկրեատիտ) հակացուցված է տանձը՝ նրանց հատիկավոր միջուկում քարքարոտ բջիջների առկայության պատճառով։ Հատկապես անցանկալի է այս մթերքը թարմ ուտել պանկրեատիտի սրման ժամանակ»,- մեջբերում է Ներոնովը։
Գաստրոէնտերոլոգը հավելեց, որ տանձն ունի նաեւ կղանքը ամրացնող հատկություն.
Փորկապության հակված մարդիկ պետք է օգտագործեն դրանք մեծ զգուշությամբ:
Բացի այդ, բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս տանձ ուտել գաստրիտի, մարսողության տարբեր խանգարումների դեպքում (օրինակ՝ դա կարող է լինել դիսբակտերիոզ, կոլիտ, գազեր) – եթե իսկապես ցանկանում եք, կարող եք թույլ տալ պտուղը խիստ փոքր քանակությամբ: Ներոնովը խորհուրդ է տվել թվարկված պաթոլոգիաներով մարդկանց սահմանափակվել տանձի հյութերով կամ կոմպոտներով։