Եթե ունեք Վիտամին D-ի պակաս, ապա այս սննդամթերքներով կարող եք այն լրացնել
Բժիշկ Ելենա Զյաբլովան ասել է, որ աշնանը և ձմռանը պետք է անպայման ուտել վիտամին D-ով հարուստ մթերքներ:
Ցուրտ սեզոնին վիտամին D-ի պակասը սովորական խնդիր է դարձել: Այս վիտամինն առանց պատճառի կոչվում է «արևային». այն արտադրվում է մաշկի վրա արևի ուղիղ ճառագայթների ազդեցության տակ։
Այս նյութի կարևորությունը առողջության համար շատ մեծ է՝ վիտամին D-ն անհրաժեշտ է օրգանիզմին հորմոններ արտադրելու, ոսկորների և մկանների լավ վիճակի, նյարդաբանական առողջության և ուժեղ իմունիտետի համար։
Բժիշկ Ելենա Զյաբլովան հարցազրույցներից մեկում հայտնել է. «Վիտամին D-ի մակարդակը կարելի է համալրել աշնանը ոչ միայն դեղերի, այլև սննդակարգի փոփոխման միջոցով»։ Խոսելով սննդի աղբյուրների մասին՝ բժիշկն անվանել է վիտամին D-ով ամենահարուստ մթերքները.
- Կաթնամթերք
- Յուղոտ ձուկ
- Պանիր
Զյաբլովան ընդգծել է, որ վիտամինի պակասը հնարավոր է ախտորոշել միայն արյան անալիզների հիման վրա։ Հստակ թերության դեպքում դուք պետք է խորհրդակցեք թերապևտի կամ էնդոկրինոլոգի հետ: «Այն դեպքում, երբ անալիզը ցույց է տալիս վիտամին D-ի բավարար մակարդակ՝ 30-100 նգ/մլ, կարելի է սննդակարգ ավելացնել այս տարրով հարուստ մթերքներ և որպես կանխարգելիչ միջոց ընդունել հավելումներ»,- եզրափակեց մասնագետը։