Ես միշտ կարծում էի, որ դա առողջարար ըմպելիք է. Պարզվեց, որ այն ոչնչացնում է վահանաձև գեղձը
Մեր տատիկները կխփեին իրենց գլխին, եթե իմանային, որ մենք սոյայի կաթ ենք գնում ու խմում։ Այսօր սոյայի կաթը շատ տարածված է, հատկապես առողջ սննդակարգի կողմնակիցների շրջանում:
Որոշ երկրներում այս մթերքը կաթ չի համարվում՝ Չինաստանում այն պարզապես հեղուկ են անվանում, իսկ Գերմանիայում՝ ըմպելիք։ Սոյայի կաթի մեծ ժողովրդականությունը պարզապես պարտավորեցնում է բարձրաձայնել մի քանի փաստ մարմնին դրա վնասակարության մասին։
Սոյայի սպիտակուցի մեկուսացումն արտադրվում է բարձր ջերմաստիճանի ազդեցության տակ, ինչը մթերքը վնասակար է դարձնում մարդու մարսողության համար։
Ալյումինը, որը նույնպես առկա է սոյայի մթերքներում, բացասաբար է ազդում երիկամների և նյարդային համակարգի վրա։
Սոյայի հատիկները պարունակում են հեմագգլուտինին, մի նյութ, որը խթանում է մակարդումը:
Սոյայի կաթի վտանգը նույնպես թունավոր իզոֆլավոնների մեջ է, որոնք մեծացնում են կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։
Սոյայի մեջ պարունակվող ֆիտաթթուն դանդաղեցնում է երկաթի, մագնեզիումի, կալցիումի, ցինկի և պղնձի կլանումը։
Սոյայի մեջ պարունակվող բնական տոքսինները ազդում են էստրոգենի մակարդակի վրա: Օրական ընդամենը 2 բաժակ սոյայի կաթը փոխում է օրգանիզմում հորմոնների մակարդակը։
Վահանաձև գեղձի հորմոնների արտադրությունը արգելափակվում է սոյայի մեջ առկա գոիտրոգենով:
Տղամարդկանց խորհուրդ չի տրվում սոյայի կաթ խմել ֆիտոէստրոգենների պատճառով, որոնք խաթարում են էնդոկրին համակարգի աշխատանքը և կարող են անպտղության պատճառ դառնալ։
Սոյայի կաթի վնասը նվազագույնի է հասցվում, եթե չմասնակցեք դրա օգտագործմանը։ Խմեք բնական մթերք՝ սովորական կովի կաթ, քանի որ այն շատ ավելի շատ օգուտներ է բերում։ Կիսվեք այս տեղեկատվությունը ձեր ընկերների հետ: