Առողջարա՞ր է այն. Ինչ հիվանդությունները կարող են սրել կտավատի սերմը
Բոլորը գիտեն կտավատի օգտակար հատկությունների մասին։
Որոշ մարդիկ նախընտրում են դոնդող պատրաստել այս մթերքի հիման վրա՝ նշելով, որ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և ամինաթթուներ։ Նման միջոցը լավացնում է նաև գաստրիտի վիճակը։ Բայց միևնույն ժամանակ դրական ազդեցություն չի կարող երաշխավորվել։
Պետք է նկատի ունենալ, որ կտավատի սերմերից դոնդողը կարող է վնասակար լինել առողջության համար։
Այդ մասին Ալեքսանդր Սոբոլն ասել է Մոսկվա 24 հրատարակության ներկայացուցիչներին տված հարցազրույցում:
Ինչպես նշել է բժիշկը, նման ըմպելիքը կարող է սրել աղեստամոքսային տրակտի հետ կապված խնդիրները, ինչպես նաև հանգեցնել ստամոքսի խոցի։
Բայց բացասական հետեւանքները դրանով չեն ավարտվում։
Ըստ Սոբոլի, կտավատի սերմերից դոնդողը կարող է հրահրել խոլելիտիազ և պանկրեատիտ:
Կտավատի սերմերը վատ են մարսվում և կարող են առաջացնել փորլուծություն: Խնդիրից կարող եք խուսափել, եթե նախ սերմերը ալյուրի վերածեք, և միայն դրանից հետո սկսեք պատրաստել ուտեստներ։
Սոբոլը մամուլի հետ զրույցում հավելեց, որ կտավատի չափից մեծ քանակությունը խաթարում է օգտակար տարրերի՝ կալցիումի և երկաթի կլանումը։