Ահա թե ինչ է կատարվում օրգանիզմի հետ վիտամին D-ի պակասի դեպքում
Ավելի ու ավելի շատ հետազոտություններ հաստատում են, որ վիտամին D-ն շատ կարևոր է մեր ամբողջ օրգանիզմի արդյունավետ աշխատանքի համար։ Դրա պակասը մեզ սպառնում է լուրջ հիվանդություններով։
Վիտամին D-ի անբավարար քանակությունը սպառնում է բազմաթիվ հիվանդությունների զարգացմանն ու սրացմանը՝ սկսած ամենապարզ մրսածությունից մինչև քաղցկեղ։
Վիտամին D-ն աջակցում է սրտի աշխատանքին, ամրացնում է իմունային համակարգը, բարելավում է նյութափոխանակության գործընթացները մարմնում։
Վիտամին D-ի պակասը բացասական հետևանքներ է ունենում երեխաների և մեծահասակների առողջության վրա:
Հետազոտությունները հաստատում են վիտամին D-ի կարևորությունը մեր մարմնի բոլոր բջիջների համար՝ մկանների, ոսկորների և նյարդերի համար:
Վիտամին D-ի պակասը նպաստում է օստեոպորոզի զարգացմանը, կարող է խաթարել շարժումների համակարգումը և զգալիորեն նվազեցնել մարմնի պաշտպանիչ գործառույթները։ Երեխաները նույնպես տառապում են այս վիտամինի պակասից։
Վիճակագրությունը մեզ լուրջ թվեր է առաջարկում՝ մոլորակի մեկ միլիարդից ավելի մարդ վիտամին D-ի պակաս ունի:
Մեր օրգանիզմը կարող է այս վիտամինը համալրել երկու եղանակով՝ արևից և սննդից:
Մի շարք գիտական հետազոտություններ հաստատում են այն փաստը, որ մեր օրգանիզմը կարողանում է ակտիվորեն սինթեզել վիտամին D, երբ արևի լույսը հարվածում է մաշկին։ Արևի լույսի արդյունավետությունը պարզվել է փորձերի միջոցով, և արդյունքները զարմանալի են։ Գունատ մաշկ ունեցող մարդու մոտ 30 րոպե արևի տակ մնալուց հետո օրգանիզմում ձևավորվում է վիտամին D-ի նույն քանակությունը, ինչ 200 հավի ձու և 500 գրամ ձողաձկան լյարդի պահածո ուտելիս:
Կենդանիները նաև վիտամին D են արտադրում իրենց օրգանիզմում, և, հետևաբար, վիտամին D-ի հիմնական աղբյուրներն են կաթնամթերքը, ձուն, ճարպային ձուկը և ձողաձկան լյարդը:
Մենք առաջարկում ենք ձեզ այն մթերքների ցանկը, որոնք պարունակում են վիտամին D:
Ձկան յուղ - 5 գր
Ծովատառեխ - 33 գր
Օձաձուկ - 43 գր
Իշխան -65 գր
Սկումբրիա -67 գր
Սև խավիար - 120 գր
Հավի ձու - 450 գր
Կարագ - 850 գր
Կոշտ պանիրներ - 958 գրամ