Ի՞նչ է այս խոտաբույսի իրական անվանումը․ Այն կականց համար ամենաօգտակար բույսն է
Գարնան կանաչեղեն շատ ենք ուտում ՝ հատկապես թարխուն։ Այն շատ օգտակար է օրգանիզմի համար։
Թարխունը պարունակում է մեծ քանակությամբ երկաթ։
Թարխունի օգտակար և կարևոր հատկություններից մեկն այն է, որ այն ունի հակաճիճվային հատկություն:
Թարխունն ունի ախորժաբեր, հակաճիճվային, թեթև միզամուղ, անոթներն ամրացնող և մարսողությունը բարելավող հատկություն։
Թարխունը նպաստում է կանանց այն հորմոնների առաջացմանը, որոնք նպաստում են կալցիումի յուրացմանն օրգանիզմում, ինչը կանխարգելում է օստեոպորոզի զարգացումը։
Թարխունն օգտակար է նաև կլիմաքսի ժամանակ։ Այդ ժամանակ շատ կերեք թարխուն։
Թարխունը ունի սուր, դուրեկան համ ու հոտ, օգտագործում են սննդի մեջ՝ որպես համեմունք։ Պարունակում է եթերայուղեր, վիտամին C, կարոտին (A-նախավիտամին), հանքային աղեր։
Կարգավորում է նյութափոխանակությունը, ախորժաբեր է։ Բազմանում է վեգետատիվ ճանապարհով և սերմերով։ Որոշ չափով թարխունն օգտագործվում է թթուների մեջ։ Թարխունի ծաղկած բույսերն օգտագործվում են լիկյորներ պատրաստելու համար։